Campania „Porți Deschise – în comunitate”, derulată de DGASPC Suceava în perioada 15 mai -15 iunie 2023 s-a desfășurat în contextul prevenirii instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități și a accelerării procesului de dezinstituționalizare și a constat în șase întâlniri, la sediul centrelor rezidențiale pentru persoane adulte cu dizabilități sau în proximitatea acestora, cu reprezentanții primăriilor și a autorităților publice și private care activează în acest domeniu.
În cadrul fiecărei întâlniri au avut loc o serie de discuții referitoare la modul în care vor fi implementate politicile publice propuse în cadrul Strategiei naționale privind prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități precum și în legislația specifică aprobată în domeniul dezinstituționalizării privind accelerarea procesului de dezinstituționalizare între anii 2022-2030 dar și oportunitățile care decurg din acest proces.
Au fost invitate să participe la întâlniri, toate cele 114 primării din județul Suceava, organizate pe principiul proximității unui centru rezidențial aflat în structura DGASPC Suceava, pentru a facilita și vizitarea acestuia, astfel încât participanții să experimenteze viața de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități instituționalizate și să se familiarizeze cu programele recuperatorii și potențialul de reintegrare în familie/comunitate a acestora.
Ultimele două întâlniri cu reprezentanții primăriilor au avut loc la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică în data de 13 iunie și la Căminul Cultural din Zvoriștea în data 14 iunie, urmate de vizite în cele două centre ale DGASPC dar și de vizitarea Centrului de îngrijire și Asistență din Vadu Moldovei, aflat în structura Fundației FARA.
Din cele 114 primării invitate, au dat curs un număr de 108, urmând ca primăriile care nu au fost prezente să fie invitate în cadrul următoarelor întâlniri pe care le vom iniția. Având în vedere importanța și complexitatea subiectelor abordate, au fost invitați doamnele/domnii primari sau altă persoană aflată la conducerea UAT-ului (primar, viceprimar, secretar sau director DAS) însoțit de un specialist din cadrul Serviciului de asistență socială. Astfel că, un număr de 62 primării au fost reprezentate de o persoană din conducere, iar în cazul a 46 primării au fost delegați doar specialiști din cadrul serviciului local de asistență socială.
Fiecare reprezentant al primăriilor din teritoriu, a completat câte un chestionar prin care s-a dorit colectarea de informații referitoare la modul de organizare și funcționare a serviciilor publice de asistență socială, dar și referitoare la grupurile vulnerabile și nevoia de servicii sociale. Ulterior, se va realiza, până în luna iulie, o diagnoză a nevoilor identificate pentru fiecare grup vulnerabil și a serviciilor sociale necesare a fi înființate la nivelul UAT-urilor din județului Suceava.
Menționăm faptul că, în cadrul întâlnirilor, ne-au fost alături, domnul Petru Tanasă, secretarul general al județului Suceava, reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților-protosinghel Alexandru Moroșan, alături de un membru din cadrul Comitetului Județean pentru accelerarea procesului de dezinstituționalizare și de prevenire a instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități, la bivelul județului Suceava, specialiști din cadrul DGASPC Neamț, specialiști din cadrul Fundației „O Nouă Viață” Siret, a Organizației Sânge pentru România, a Centrului Diecezan Caritas, a „Fundației Eagle House”, a Fundației FARA, precum și a Asociației Teona-Ariana.
Principalele teme abordate în cadrul întâlnirilor au fost:
– Legislația în domeniul dezinstituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități;
– Politici sociale privind integrarea în comunitate și prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități;
– Importanța dezvoltării de servicii sociale în comunitate. și rolul parteneriatului între autoritățile publice locale și ONG-uri;
– Implementarea proiectului național privind crearea unui sistem informatic integrat în domeniul asistenței sociale precum și îmbunătățirea activității SPAS- urilor de la nivelul UAT- urilor în ceea ce privește beneficiarii de servicii sociale;
– Clarificări cu privire la noile măsuri legislative privind prevenirea separării copilului de familie (Legea 156/2023)
– Suportul acordat persoanelor provenite din Ucraina.
Prezentarea subiectelor propuse a fost susținută de către doamna Georgeta Nadia Crețuleac – director executiv a DGASPC Suceava, domnul Petru Tanasă – Secretar General al Județului Suceava, doamna Margareta Isăilă – director executiv adjunct a DGASPC Suceava și doamna Popescu Gabriela – reprezentant UNICEF și președintele Fundației TAR.
Discuțiile au fost interactive, fiecare participant fiind încurajat să adreseze întrebări și să-și exprime viziunea asupra temelor abordate.
Din intervențiile avute din partea participanților s-au configurat o serie de probleme cu care se confruntă SPAS-urile și pentru care reprezentanții DGASPC Suceava și-au exprimat sprijinul, alături de doamna Popescu în calitatea sa de președinte –“TE AUD România”:
– Nevoia de suport în demararea procedurii de acreditare / licențiere a serviciilor publice de asistență socială din structura primăriilor.
– Creșterea numărului de asistenți medicali comunitari de la nivelul unor primării din județ;
– Realizarea unei diagnoze sociale la nivelul comunității și realizarea Planurilor de Acțiuni la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale, care să cuprindă și serviciile sociale necesar a fi inființate.
– Accesarea de fonduri cu finanțare nerambursabilă de către SPAS-uri în vederea dezvoltării de servicii sociale în comunitate.
Menționăm faptul că, aceste întâlniri au fost doar un prim demers în accelerarea procesului de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități aflate în centrele rezidențiale din structura DGASPC Suceava și înființarea de servicii sociale alternative la nivelul comunităților, urmând ca în perioada următoare să se organizeze ședințe de lucru, în cadrul cărora, specialiștii DGASPC Suceava vor acorda informare și suport specialiștilor din cadrul serviciilor de asistență socială în ceea ce privește implementarea legislației și strategiei privind dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități.