Peste 1.000 de copii și adulți au aflat despre importanța purtării centurii de siguranță

O acțiune de informare a oamenilor despre importanța purtării centurii de siguranță a adunat în două zile, la Rădăuți și la Suceava, peste 1.000 de copii și adulți. Acțiunea a avut sâmbătă și duminică și a fost organizată de Fundația Siguranță Auto Copii, în parteneriat Corpul Național al Polițiștilor și IPJ Suceava. S-au folosit echipamente speciale cu care s-au efectuat simulări de impact frontal la o viteză de 13 km/h, testări și instalări scaune auto copii, scenarii de realitate virtual cu ochelari VR, condiții de percepție vizuală deformată.         A mai prezentat și un curs de sănătate și siguranță a bebelușului și copilului mic, pasager în autoturism, precum și un curs de prim ajutor în caz de accident rutier. Șoferii identificați de polițiști fără centură sau care nu și-au asigurat minorii în dispozitivele speciale au fost sancționați cu măsura avertismentului cu o singură condiție – Să participe la testul și simularea organizate în cadrul campaniei de conștientizare. Speram cu toții că mesajul transmis și senzațiile percepute în cadrul activităților de simulare a impactului să ducă la responsabilizarea suplimentară a șoferilor care să acorde mai multă importanță atât respectării legislației cât și propriei siguranțe. Conform legislației în vigoare, conducătorii auto şi pasagerii dintr-un vehicul sunt obligați  folosească centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice, indiferent de locul pe care îl ocupă. Mai mult, șoferii autovehiculelor sunt obligați să informeze toți pasagerii la urcare despre obligativitatea purtării centurii de siguranță.

Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul şi a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate centurii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor. Aceștia nu pot călători pe scaunul pasagerului din față chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, iar copiii cu vârstă mai mică de 3 ani trebuie transportati în dispozitive omologate.

Se interzice transportul animalelor pe locurile din față, chiar dacă acestea sunt ținute în brațe.

Publicitate

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Două case distruse de un puternic incendiu izbucnit la 4.00 dimineață

Duminică dimineață, la ora 4.00, ISU Suceava a fost sesizat că are loc un incendiu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.