29 Iunie 1980 – 29 Iunie 2023. Astăzi se împlinesc 43 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din istoria României. 48 de oameni au murit în mlaștina de la Huțani
Mărturii despre tragicul accident, a omului care a rămas în anonimat, deşi este erou al celor care au supravieţuit, Gheorghe Podaru, în vârstă de 85 de ani, pe atunci avea 42 de ani, a avut o implicare uriașă în misiunea de salvare a tragediei rutiere. În 1980, Gheorghe Podaru, era brigadier la cooperativa agricolă din comuna Vlădeni, era și un bun înotător, care salvase nenumărate vieţi de la înec şi înainte de tragedia de la Huţani. A auzit bubuitura și a rupt-o la fugă spre pod fără a-și inchipui de amploarea grozăviei care a avut loc și care avea să-i schimbe viața. Își amintește că cei salvați din bulboana morții, cum puneau norocoșii aceia piciorul pe pământ, o luau la fugă peste ogoare, cât mai departe de moarte.
Video:
Nenorocirea s-a produs în duminica zilei de 29 iunie 1980, înainte de intrarea în satul Huțani, pe actualul drum european E 58, în zona numită „Șapte poduri”. Un autobuz cu numărul de înmatriculare 31 SV 2049, modelul Roman Diesel A8, cu 40 de locuri, care aparţinea Autobazei Fălticeni (judeţul Suceava) şi efectua o cursă regulată de la Fălticeni spre Botoşani, s-a răsturnat într-o mlaştină, înainte de satul Huţani, din Botoşani. Accidentul s-a soldat cu 48 de morţi.
Era o zi călduroasă, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe un drum din judeţul Botoşani, la graniţa cu Suceava, avea să aibă loc unul dintre cele mai cumplite accidente rutiere petrecute vreodată în România. Un autobuz plin cu călători, care venea de la Fălticeni şi se îndrepta spre Botoşani, ajuns la Dumbrăveni şoferul mai luase câţiva pasageri, astfel că în autobuz erau 83 de pasageri pe 40 de locuri, a părăsit drumul în urma exploziei unui cauciuc de pe o roată şi s-a prăbuşit într-o mlaştină adâncă de nouă metri, de la marginea şoselei. Bilanţul tragic al accidentului le depăşeşte cu mult pe cele ale unor tragedii rutiere petrecute în ţară de-a lungul anilor, 48 de oameni pierzându-şi viaţa în mlaştina adâncă care a înghiţit autobuzul.
În momentul producerii accidentului, autobuzul a rupt balustrada podului şi a căzut pe o parte în mlaştina de sub pod. În urma izbiturii, geamurile laterale s-au spart şi apa a năvălit în interior, împingându-i pe mulţi dintre pasageri afară. Mulţi dintre cei care au ieşit însă la suprafaţa apei s-au înecat, pentru că nu ştiau să înoate. Trupurile neînsuflețite au fost scoase cu greu la mal și duse la morgă cu camioanele. Șoferul autobuzului și-a pierdut și el viața în accident, așa că nimeni nu a mai răspuns pentru tragedia de atunci. În schimb, mlaștina a fost acoperită cu pământ, autoritățile încercând să șteargă orice urmă.
Foto: