Proiectul Erasmus+ pentru școli acreditate, la ceas de bilanț, în cel de-al doilea an

Școala Gimnazială nr. 10 Suceava finalizează peste două zile cel de-al doilea an de proiect pentru care a primit acreditare Erasmus+. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ și a beneficiat de un grant de 47.950 de euro.

Proiectul pentru care școala a obținut acreditare Erasmus+ are obiective pe care trebuie să le urmărească pe toată durata proiectului, adică până în anul 2027, acestea vizând pe de o parte dezvoltarea de competențe ale cadrelor didactice de proiectare și de realizare de lecții și activități de învățare inovative, utilizând platforme educaționale și programe de învățare on-line, a capacității acestora de predare colaborativă, bazată pe proiecte inter și transdisciplinare, iar pe de altă parte, creșterea motivației învățării la elevi, în vederea unei mai bune integrări nu doar școlare, ci și sociale, în următoarele etape ale școlarității.

În acest context, în vederea îndeplinirii obiectivului care vizează învățarea bazată pe proiecte, trei cadre didactice din învățământul primar și trei de la cel gimnazial s-au deplasat în Budapesta, unde au participat la cursul intitulat ”CLIL and Project-based Learning, to Improve Student Engagement”, în traducere, ”Învățarea de conținuturi prin intermediul unei limbi străine și învățarea bazată pe proiect, pentru creșterea implicării elevilor” în activitatea de învățare. Cursul a fost oferit de Converzum Tudomány Nyelviskola Zrt, o instituție de educație a adulților, focalizat fiind pe înțelegerea faptului că strategiile de predare eficiente pot fi ușor de învățat, folosind o mentalitate adecvată și instrumente specifice, cum ar fi PBL (învățare bazată pe proiecte) și CLIL (învățare integrată a conținuturilor într-o limbă străină). În acest fel, cadrele didactice pot oferi elevilor experiențe de învățare utile și semnificative. Cele două concepte au fost detaliate, în ceea ce privește structura, relevanța pentru învățarea activă și colaborativă, având ca scop îmbunătățirea motivației elevilor în ceea ce privește activitatea de învățare.

În aceeași perioadă, s-a desfășurat în Dublin cursul ”The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools” – având ca temă creativitate, gândirea critică, dezvoltarea competențelor de comunicare și de învățare colaborativă în școală. La acest curs au participat două cadre didactice.

De asemenea, în perioada 7-11 august, alte două cadre didactice ale școlii au participat la cursul de formare intitulat ”Metode inovatoare de predare pentru o învățare relevantă: învățare mixtă & clasa inversată”, în Limassol, Cipru.

Sesiunile de formare au avut în vedere utilizarea a diferitelor modalități de abordare a conținuturilor, pornind de la capacitatea de învățare a fiecărui elev, utilizarea unor tehnici eficiente de memorare, înțelegerea taxonomiei lui Bloom în învățare și adaptarea informațiilor la specificul grupului țintă. În acest fel, participanții și-au însușit noțiuni noi, au exersat metode de predare colaborativă, au învățat tehnici de lucru cu elevii, care pun în valoare capacitatea fiecăruia de a-și însuși informații și de a dobândi abilități în ritmul propriu.

Activitățile proiectului au fost completate de mobilități ale elevilor. Prima mobilitate s-a desfășurat în Istanbul, Turcia, în perioada 24-28 aprilie. Au participat 10 elevi, însoțiți de două cadre didactice, iar gazda a fost Bașakșehir Mahallesi Sariςam Sokak, o școală gimnazială din Istanbul, care le-a oferit elevilor noștri, dincolo de ospitalitatea specifică, multe oportunități de a cunoaște îndeaproape cultura acestul popor, de care suntem legați prin istorie și de la care, ne place sau nu, am împrumutat nu doar cuvinte, ci și obiceiuri culturale.

Cea de-a doua mobilitate a avut loc în Katowice, Polonia, în perioada 29 mai-2 iunie. Au participat 16 elevi, însoțiți de trei cadre didactice. Gazda acestei manifestări a fost Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 15 din Katowice, o școală parteneră dintr-un alt proiect Erasmus+, intitulat ”We school Europe”, desfășurat în urmă cu câțiva ani.

Activitățile proiectului au avut menirea de a facilita profesorilor și elevilor școlii accesul la cunoașterea sistemelor de educație din alte țări, dar și a vieții și a tradițiilor din țările gazdă, sporind astfel dimensiunea europeană a educației oferite de școală.” a precizat prof. Rodica Zimbru, directorul școlii și inițiatorul acestui proiect.

Se cuvine menționat faptul că proiectul va continua, școala a primit un grant de peste 31000 de euro, pentru activități de formare a cadrelor didactice și mobilități ale elevilor, pentru anul școlar care începe luna viitoare.

Foto

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Sucevenii au intrat în scurta vacanță de Paște pe locul 5 în Liga Zimbrilor

Echipa de handbal CSU Suceava are parte de sărbători pascale fericite, aflându-se pe locul V …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Citeste politica de confidentialitate a datelor cu caracter personal