Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la plățile doar în sistem electronic de la USV

Avocatul Poporului s-a autosesizat după hotărârea adoptată de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) ca, începând din acest an academic, toate plățile de la cantina-restaurant, casierii și celelalte spații comerciale ale instituției să fie făcute doar cu cardul.

Cu ocazia verificărilor se va urmări dacă „există elemente cu privire la o posibilă încălcare a normelor constituționale care reglementează principiul egalității în drepturi și dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică”.

Pentru o analiză cât mai corectă, Avocatul Poporului a solicitat de la USV următoarele informații: dacă informațiile prezentate în mass-media sunt reale; dacă a fost emis un ordin sau alt act administrativ privind modalitatea de încasare a sumelor de bani în campusul universitar; care este temeiul legal care a stat la baza emiterii ordinului/actului administrativ; ce măsuri au fost luate pentru a asigura tratamentul egal al studenților, ținând cont de faptul că mulți dintre aceștia vin din medii rurale; care sunt măsurile identificate la nivelul Universității pentru a preveni apariția unor astfel de situații în viitor.

Textul hotărârii emisă de Senatul Universității, în iulie 2023, prevede că ”Începând cu anul universitar 2023-2024 nu se mai admit plăți în numerar la casieria universității, la restaurantul-cantină USV, precum și la Book Café. Plățile vor fi efectuate doar online, cu cardul sau prin transfer bancar. În mod excepțional, pentru motive temeinice și doar cu aprobarea rectorului USV, se pot efectua tranzacții în numerar”.

Rectorul Universității din Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a argumentat această decizie menționând că principalul motiv îl reprezintă cel sanitar, bancnotele sunt un mijloc de transmitere de bacterii și virusuri, pandemia de Covid 19 nefiind încheiată încă.

Publicitate
serjexim

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Crimă odioasă la Dumbrăveni

Șoc și groază la Dumbrăveni, unde o femeie în vârstă de 78 de ani a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.