Polițiștii suceveni s-au confruntat în ultimul weekend cu mai multe cazuri de conducători auto care nu au oprit la semnalele repetate de oprire și s-au angajat în urmăriri periculoase.
Este vorba de trei tineri care conduceau autoturisme și unul care conducea o motocicletă. Tinerii nu aveau permise de conducere și erau băuți sau sub influența unei substanțe psihoactive.
”Urmărirea vehiculului care nu oprește la semnalul polițistului generează riscuri suplimentare pe fondul dezvoltării unor viteze superioare de deplasare, presiune psihică suplimentară în condiții asociate de multe ori și consumului de alcool sau substanțe interzise de către șoferi. De asemenea, în condițiile apropierii sezonului rece, în special pe timpul nopții, suprafața carosabilă poate genera o aderență scăzută, viteza excesivă ducând la un risc rutier crescut.
Toate procedurile polițiștilor au fost efectuate gradual, cu analiza obiectivă permanentă a riscurilor implicate în ceea ce privește integritatea celor urmăriți dar și propria siguranță a polițiștilor și a celorlalți participanți la trafic”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Sâmbătă, în jurul orei 16.40, un echipaj de la Secția Burdujeni a efectuat semnal de oprire unui motociclist care rula dinspre Burdujeni spre Adâncata.
Tânărul de pe vehiculul cu două roți nu a oprit la semnal și a gonit pe direcția Adâncata-Hănțești.
La Hănțești, pe o porțiune de carosabil cu pietriș, motociclistul a derapat și a ieșit în decor pe un câmp lateral.
S-a stabilit că fugarul are 30 de ani, este din Valea Lupului-Iași, și nu are permis de conducere pentru nici o categorie auto.
La aparatul DrugTest au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.
În continuarea cercetărilor, polițiștii au dispus emiterea ordonanței de reținere pentru 24 de ore pe numele tânărului în vârstă de 30 de ani, pentru comiterea infracțiunilor de conducere fără permis, și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 0.20, polițiștii din cadrul Secției Rurală Gălănești, în timp ce se aflau în serviciu de control trafic la Vicovu de Jos, au efectuat semnale de oprire luminoase și sonore unui autoturism care se deplasa pe drumul public comunal Remezău.
Șoferul a mărit viteza de deplasare dar după aproximativ 1 kilometru a derapat, iar apoi s-a oprit cu mașina pe un câmp.
Polițiștii au găsit în mașină trei tineri, care au fost imobilizați, încătușați și duși la sediul Postului de Poliție Vicovu de Jos, pentru continuarea cercetărilor.
Din cercetări a rezultat că la volan a fost un tânăr în vârstă de 18 ani, din comuna Bilca, care nu are permis de conducere.
Tot în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 4.30, polițiștii de la Rădăuți au efectuat semnal de oprire unui șofer care rula pe Calea Bucovinei din Rădăuți și a mărit viteza de deplasare spre Dornești.
După ce fugarul a ieșit din municipiul Rădăuți, într-o zonă mai izolată, unul dintre agenți, după efectuarea somațiilor prin sistemul acustic al autospecialei, a tras trei focuri de armă, două în plan vertical și unul în direcția pneurilor mașinii.
Fugarul nu a oprit nici în aceste condiții, mașina fiind găsită ulterior de polițiști la Bădeuți.
Proprietarul mașinii, un tânăr de 22 de ani, din Bădeuți, a fost identificat în scurt timp. Nici acesta nu are permis de conducere. El a ieșit negativ la consumul de alcool dar pozitiv la substanțe psihoactive.
Și în noaptea de sâmbătă spre duminică, la 1.40, un echipaj de poliție care acționa la Poieni Solca a încercat să oprească un autoturism al cărui șofer a încercat să scape cu fuga la volan, după care a coborât și a fugit pe jos.
Tânărul a fost prins și imobilizat de polițiști.
La volan era un tânăr în vârstă de 17 ani, care luase mașina de la o altă persoană, fără știrea acesteia, și era și băut, având concentrația de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În acest caz, polițiștii au deschis dosar penal privind trei infracțiuni, respectiv ”furt în scop de folosință” , „Conducerea unui vehicul fără permis de conducere” , și „Conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.