Două noi tipuri de servicii medicale, Genetică medicală și Psihiatrie pediatrică, sunt oferite pacienților la Spitalul Județean Suceava prin intermediul ambulatoriului integrat. Potrivit medicului Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al spitalului, pacienții pot beneficia de consultații gratuite, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie sau de oricare alta specialitate, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Serviciile de Genetică medicală și de Psihiatrie pediatrică pot fi accesate în urma unei programări, fie pe site-ul spitalului fie la numărul de telefon 0230/222120. Consultațiile în cabinetul de Genetică medicală sunt oferite de medicul Oana Maria Păvăloaia, iar cele din cabinetul de Psihiatrie Pediatrică, de medicul Isabela Nitica, în ambulatorul de Pediatrie.
„Bolile genetice pot afecta diferite sisteme ale corpului și se pot manifesta la orice vârstă, indiferent de sexul pacientului, variind de la boli rare până la cele mai comune afecțiuni. Medicul genetician oferă consiliere pacientului și familiei acestuia privind riscurile genetice, opțiunile de testare și managementul bolii. În functie de mutația existentă, ajuta la gestionarea simptomatologiei în vederea prevenirii complicațiilor și ghidarea, în anumite situațiii, a tratamentului. Acest lucru poate ajuta pacientul să ia decizii informate și să se pregătească pentru viitor”, a menționat medicul Dan Teodorovici.
În cazul psihiatriei pediatrică, aceasta vizează problemele de sănătate mintală, care se pot manifesta în rândul copiilor și adolescenților, iar abordarea timpurie poate preveni problemele semnificative din viitor, determinând rezultate mult mai bune pe termen lung.
Evaluarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților se realizează prin intermediul interviului psihiatric cu părinții sau tutorii și cu copiii sau adolescenții. De asemenea, se fac evaluare psihologică și logopedică, investigații suplimentare pentru a exclude o cauză organică, iar planul terapeutic este individualizat, adaptat nevoilor specifice și stadiului de dezvoltare al copilului sau adolescentului. Printre cele mai frecvente boli pot fi enumerate: tulburările de dezvoltare psihomotorie, tulburarea hiperkinetică cu deficit atențional, tulburarea de spectru autist, tulburările de anxietate și de dispoziție, tulburările de poziție și de conduită, tulburările de alimentație, tulburările de învățare, consumul de substanțe etc.