Un șofer care a fost filmat în timp ce făcea drifturi în seara zilei de 29 decembrie în sensul giratoriu din centrul municipiului Suceava a fost identificat și sancționat de polițiștii Biroului Rutier. Este vorba de un tânăr de 21 de ani, din Prelipca, care acum este pieton pentru 30 de zile. Polițiștii spun că astfel de cazuri se repetă tot mai des și că șofatul în această manieră este considerat conducere agresivă și se sancționează.
”Din păcate, în ultima perioadă se remarcă tot mai multe tendințe de a desfășura în spațiul public activități neconforme sau manevre rutiere care generează situații riscante. Scopul este captarea atenției grupului de prieteni sau a altor persoane, obținerea unei false notorietăți prin promovarea unui comportament de negare sau desconsiderare a legii și autorității, sau pur și simplu….distracția. Teribilismul și tendința de a epata prin gesturi neconforme și atitudine de sfidare a legii pot genera tragedii rutiere. Din păcate în marea majoritate a acestor incidente sunt implicați tineri care nu doar manifestă dispreț față de lege, dar pun în pericol propria viața și a altor persoane. Pentru creșterea gradului de siguranță rutieră dar și pentru statuarea normelor și valorilor sociale reale, polițiștii suceveni au intensificat prezența în trafic a echipajelor rutiere și au dispus activități de verificare și control”, au transmis reprezentanții IPJ Suceava.
Pentru a reduce astfel de manevre, polițiștii le recomandă și părinților să poarte discuții cu adolescenții sau chiar cu copiii majori pentru responsabilizarea acestora indiferent de calitatea de participanți la trafic.
Pentru corecta informare a șoferilor polițiștii reamintesc și prevederile legale în ceea ce privește modificările legislative în referire la conducerea agresivă. Conform legii, prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:
- a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
- b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
- d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
- f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
- g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
- h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Care sunt amenzile pentru șoferii agresivi
Sancțiunile pentru comiterea manevrelor de mai sus sunt pe măsură. ”Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.
(…) în cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”.