Restricționare temporară a donatorilor de sânge

Directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Suceava, medicul Maria Pilat, a anunțat că s-a luat măsura restricționării temporare a donatorilor. Asta după ce stocul de sânge necesar pacienților internați în spitalele din județul Suceava este acoperitor, mai puțin pentru grupele negative (în special la grupa zero negativ). Pentru că este suficient sânge, se trimite și la spitalele din Iași, în caz de necesitate. Atât săptămâna trecută, cât și în această săptămână au fost preluați doar donatorii fidelizați, cei care au donat sânge în ultimii doi ani. „Au setul de analize făcut, nu li se face rău la donare și este și corect să-i prioritizăm pe cei care au fost alături de noi când ne-a fost greu și au donat permanent”, a arătat șefa Centrului de Transfuzii Suceava.

Ea a admis că situația se poate schimba în orice moment și a dat ca exemplu zilele de luni și marți, când nu s-a recoltat sânge din grupele zero și A pozitiv pentru că au fost stocuri suficiente, dar joi, 25 ianuarie, această restricție va fi ridicată. „Trebuie să corelăm permanent stocurile cu cererea spitalelor, să minimalizăm pierderile. De aceea facem apel la donatori să înțeleagă situația și să nu se supere. Le mulțumim că s-au gândit să doneze, îi așteptăm în continuare și îi rugăm să sune înainte, mai ales dacă vin mai de departe”, a mai spus Maria Pilat.

Creșterea interesului pentru donarea de sânge a survenit după ce valoarea tichetului de masă pentru donatori a crescut, de la 1 ianuarie a.c., de la 9,57 lei/tichet la 40 lei/tichet, adică la 280 de lei/donare. Dacă înainte la centru se prezentau 15-20 de donatori pe zi, acum în mod constant sunt 40-50 de donatori/zi și au fost zile în care s-au prezentat chiar și 60 de persoane.

Publicitate
edyand

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

S-au făcut primele plăți pentru sucevenii, mulți, beneficiari de venitul minim de incluziune

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Suceava a anunțat că a efectuat primele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.