Captură de lemn rar și scump, folosit pentru confecționarea de instrumente muzicale

Marți, 30 ianuarie, polițiștii Secției Rurale Marginea au realizat o captură foarte interesantă de lemn de esență rară în valoare de aproximativ 20.000 de lei.

În jurul orei 16.00, polițiștii au oprit autoutilitara care se deplasa dinspre drumul comunal Voievodeasa, pătrunzând pe DN 17A Sucevița. Șoferul a prezentat un aviz pentru 2,4 metri cubi de lemn de paltin de munte, dar suspiciunile polițiștilor au fost atrase de modul de porționare și de posibila proveniență frauduloasă a lemnului.

Conducătorul autoutilitarei a fost condus la punctul de descărcare a materialelor lemnoase din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde specialiștii au intervenit pentru inventarierea și stabilirea esenței lemnului.

Contrar avizului, lemnul de paltin creț era o specie rară și valoroasă, utilizată în mod obișnuit pentru confecționarea viorilor de înaltă calitate.

Comisarul-șef Ionuț Epureanu a declarat: ”Deși valoarea lemnului a fost evidențiată în baza avizului ca lemn de foc, lemnul fiind tăiat scurt, în realitate valoarea reală a materialului lemnos transportat este de aproximativ 15.000 – 20.000 lei, iar această esență rară de lemn se comercializează și cu sume de 2.000 euro pe metru cub.”

Investigațiile ulterioare au dezvăluit că emitentul avizului a furnizat informații false, indicând o rută de încărcare diferită de locul real de proveniență al lemnului.

Pentru neregulile constatate, societatea a fost sancționată cu o amendă de 10.000 de lei, iar cantitatea de lemn a fost confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Marginea.

Polițiștii au subliniat că lemnul de paltin creț este extrem de rar și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase.

Lemnul se găsește foarte greu și este folosit în principal în producția de instrumente muzicale de înaltă calitate.

Publicitate
edyand

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Zeci de mii de pachete de țigări și trei mașini confiscate de la traficanți

În decurs de numai două zile, polițiștii de frontieră au confiscat zeci de mii de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.