Opt cazuri de rujeolă în județul Suceava în luna ianuarie a acestui an

Nu mai puțin de opt cazuri de rujeolă s-au înregistrat în cursul lunii ianuarie în județul Suceava. Anunțul a fost făcut de Daniela Odeh, directorul Direcției de Sănătate Publică Suceava. Un caz a fost în comuna Marginea, două cazuri în comuna Dolhești, un caz în  comuna Voitinel, un caz în comuna Iacobeni și trei cazuri în municipiul Rădăuți.

Din totalul cazurilor confirmate, șase cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinați cu vârsta cuprinsă între 8 luni și 11 ani, iar un caz, la un copil cu vârsta de 3 ani, vaccinat doar cu prima doza de vaccin antirujeolic.

În vederea limitării extinderii cazurilor de rujeolă, încă din luna decembrie 2023 Direcția de Sănătate Publică Suceava a implementat în județ  un plan de acțiuni, care cuprinde comunicarea permanentă cu medicii de familie, personalul medical din unitățile de învățământ și unitățile sanitare cu paturi din județ, rețeaua de asistență medicală comunitară (asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari) în vederea supravegherii cazurilor și contacților cazurilor, culegerea datelor, recoltarea de probe biologice, raportarea datelor către forurile superioare, conform legislației sanitare în vigoare și măsurile de prevenire impuse. De asemenea, populația a fost informată cu privire la necesitatea vaccinării în scopul limitării epidemiei de rujeolă și mobilizarea copiilor nevaccinați pentru efectuarea vaccinării, prin materiale informative pe tema vaccinării.

Directorul Daniela Odeh subliniază că cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea. Vaccinul ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni, însă, în circumstanţe speciale – cum ar fi epidemiile de rujeolă, vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză.

Publicitate
serjexim

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Zeci de mii de pachete de țigări și trei mașini confiscate de la traficanți

În decurs de numai două zile, polițiștii de frontieră au confiscat zeci de mii de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.