A trecut pe roșu cu mașina și a fost filmat de un alt șofer

Un bărbat în vârstă de 64 de ani, din comuna Udești, a devenit pieton pentru 90 de zile. Mai mult, el a primit și amenzi cumulate în valoare de 1.650 de lei. Toate acestea pentru că în ziua de 30 ianuarie a trecut pe culoarea roșie a semaforului pe o stradă din municipiul Suceava, fără a acorda prioritate pietonilor. El a fost filmat cu o cameră montată pe o altă mașină care se afla în trafic, iar imaginile au ajuns în spațiul public, inclusiv la Poliție.

Ulterior, pe 31 ianuarie și 1 februarie, polițiștii de la Biroul Rutier Suceava au organizat şi desfăşurat pe raza municipiului Suceava o acţiune pe linia combaterii neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea drumului public prin loc corespunzător şi pe linia disciplinării pietonilor. Cu acest prilej s-au dat 57 de amenzi, în valoare totală de 15.245 de lei. De asemenea, au fost reținute 5 permise de conducere, pentru neacordare de prioritate pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public. Au fost reținute și 2 certificate de înmatriculare și a fost constatată o infracțiune de conducere fără permis.

”Polițiștii reamintesc că trebuie să manifestăm o atenție sporită ca pietoni și șoferi cu privire la respectarea legislației în permanență și nu doar prin raportare la eventualele sancțiuni pe care le putem primi din partea polițiștilor. Mai importantă decât aceste sancţiuni este viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebui să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea. În aceste condiţii, poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni”, se arată într-un comunicat al IPJ Suceava.

Potrivit legislației în vigoare, șoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 165 lei). De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.

Publicitate
serjexim

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Ediția a 35-a a Festivalului Internațional ”Întâlniri Bucovinene” a debutat la Câmpulung Moldovenesc

Cea de a 35-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ”Întâlniri Bucovinene” a demarat vineri, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.