Maria Mărginean
Maria Mărginean

Jocuri de cuvinte și întrebări, un interviu cu Maria Mărginean, psiholog criminalist

Maria Mărginean
Maria Mărginean

Maria Mărginean, născută în Botosani, într-o familie cu înclinații spirituale, tatăl- preot, iar mama- profesoară de religie. A terminat facultatea de Psihologie la Iasi, masterul de Psihologie și Medicină Legală la Sibiu, apoi a urmat cursurile de Profiling ale domnului psiholog Ion Duvac și cel de Analiză și Evaluare Comportamentală ale doamnei Leliana Pârvulescu.

În ciuda faptului că este atrasă foarte mult de psihologia și analiza gesturilor, este totuși o fire artistică. Desenul face parte din viața sa de când se stie,la fel și muzica.

Dacă ar fi să aveți puterea de a vă întoarce în timp, chiar în copilărie, ați alege aceeași meserie? 

Foarte bună întrebarea. M-am gândit și eu de mai multe ori dacă aș fi ales altceva. Poate că aș fi ales muzica definitiv – “poate ” e cuvântul cheie. Sinceră să fiu, cred că tot Profiler aș fi ajuns. Îmi e în sânge “analiza” asta. Cred că și de pe scena aș fi început să analizez oamenii fără să vreau.

Cum să evităm conflictele?

Din punctul meu de vedere, conflictele se pot evita dacă știm cum să gestionăm situația și emoțiile -ale noastre și ale interlocutorului-. E mai ușor de zis decât de aplicat… Din experiența mea, am reusit în anumite cazuri să evit conflicte cu diverse persoane, ajutându-mă de timbrul vocal (îl păstram calm și blând), foloseam cuvinte de înțelegere astfel încât cealaltă persoană să înțeleagă atât punctul meu de vedere și, în același timp, să nu se simtă jignită.

În ce situații este absolut necesar să apelăm la serviciile unui psiholog criminalist?

Depinde de situatii. Situatiile “absolut necesare”/ urgente pot fi: o companie are un angajat/ șef problemă (care minte și pune în pericol pe cei din jur), un suspect acuzat de crimă/răpire și este imposibil de identificat și de constatat ce gândește și cum acționează.

În mare parte, sunt situațiile de crimă și minciună.

În Botoșani, sunteți singurul psiholog criminalist?

 Din nefericire, da.

Cei mai cunoscuți sunt la București.

Ce îi determină pe oameni să recurgă la gesturi extreme de suicid sau crimă?

O altă întrebare foarte bună. Ca să spun pe scurt (căci subiectul este delicat), gesturile extreme, precum suicidul, au la bază niște cauze sau motive puternice: depresia este pe primul loc la suicid, lipsa banilor și iubirea (cam atât îmi vine în minte momentan). Cât despre crima, aici este o clasificare între oamenii cărora le funcționează amigdala (centrul emoțiilor din creier) și psihopați & sociopați (nu le functionează amigdala). Oamenii cu amigdala funcțională fac crime din diverse motive (contează mult motivul, de analizat cauza) : impuls, bani, foame, iubire, idealuri.

Psihopații și sociopații nu au motive. Ei au impuls și modele distorsionate din copilărie care le devin “model/pattern” de crimă, mai tarziu.

Cum ar trebui tratate persoanele care trec prin perioade dificile și sunt predispuse la depresie, totul din cauza instabilității unui loc de muncă? Ce ar trebui să facă familia sau, poate, statul român? 

Dacă acele persoane au depresie din cauza instabilității locului de munca, soluția ar fi să discute cu cineva de încredere (prieteni, familie) sau psihoterapeut despre acest aspect și, mai ales, să exploreze și alte optiuni de job-uri. Statul roman – cauza pierdută, avand în vedere modul în care e condus. Sunt totuși diverse comunități care sprijină persoanele aflate în depresie, în mediul online.

În mare parte, depresia nu e ușor de tratat, având în vedere faptul că se poate agrava și se apelează și la medicamente.

Ideea e să se rezolve cauza ce provoacă depresia.

 Luând în calcul experiența dvs de psiholog criminalist și toate tragediile care se întâmplă în viața cotidiană tot mai des, ce ne puteți spune despre fenomenul abuzurilor în familie care, în final, se transformă într-o crimă? Ar putea fi stopate ? Cum ar trebui să se implice statul român în sprijinirea acestor familii?

 Abuzurile în familie dau naștere, pe urmă, la noi abuzatori. Și asta este, de fapt, răspunsul. Abuzatorii se nasc din familie (sau orfelinate) tocmai pentru că, la randul lor, au fost abuzați. E un cerc vicios. Pentru a fi stopate, o soluție ar fi ca cineva din familie să ceară ajutor, să facă cunoscută situația în care se află. Însă, din nefericire, majoritatea sunt prinși în frică (dacă află cel care îl/o abuză și poate îi face și mai mult rău?! Mai bine tace). Extern – statul român ar trebui să înființeze un centru de sprijin în acest sens- dar, după cum spuneam mai sus, nu mă bazez pe stat. Un lucru foarte bine făcut iese mereu din mâna unor oameni altruiști și care își doresc o schimbare reală.

Cum putem recunoaște un om care duce o viață dublă?

 Aici depinde la ce vă referiți pentru că sunt mai multe categorii: spionii, escrocii și cei care și-au făcut un obicei să înșele.

În general se poate recunoaște un asemenea om dupa comportament și gesturi. Fiecare om are un comportament de bază – zi de zi

Dacă acea persoană are scăpari, se pot analiza și compara cu comportamentul de bază.

Venitul seara târziu acasă, un parfum nou dupa mulți ani, adevăruri spuse pe jumatate, prieteni sau familie inexistentă (inventată)

Sau chiar un comportament foarte drăguț după ani de indiferență

Sunt multe aspecte de luat în calcul.

Oamenii pun preț pe valori morale sau este deja un subiect tabu pentru a arăta o imagine în fața celorlalți?

 Depinde foarte mult de modul în care au fost educați. Dacă parinții le-au transmis acele valori morale și copiii au înțeles ce înseamnă vor pune preț și vor acționa după acele valori morale. Nu este un subiect tabu, însa sunt unii care preferă o imagine de fațadă acționând ca și cum ei au acele valori deși nu le au (și aici aducem aminte de psihopați, foarte buni în a imita emoțiile și cameleonici social)

Ce parere aveți dacă s-ar implementa cu adevărat educația sexuală în școli, ar ajuta la stoparea abuzurilor? Care ar trebui să fie atitudinea părinților în acest sens?

 Educația sexuală în școli e cu două taișuri. Are și avantaje dar și dezavantaje. Pe de o parte e bine să fie introdusă la o vârsta rezonabilă, și mai ales pentru fete, la vârsta potrivită lor, cand le vine menstruația, pentru a ști cum să gestioneze acea perioadă dureroasă și să se protejeze. Partea care e aiurea e faptul că unii copii vor folosi acele informații tocmai pentru a recurge la acele acte nedorite de adulți

Deci sinceră să fiu, nu va ajuta la stoparea abuzurilor. Vor fi mai “informați” să facă rău.

Contează mult și educația pe care o au parinții. Eu personal nu pot spune ce atitudine să aibă. Părerile sunt subiective. Degeaba spun eu ca specialist că ei ar trebui să fie primii care să își educe copiii în privința asta (altfel vin informațiile din partea parinților) căci ei tot vor acționa cum cred de cuviință.

Un mesaj pentru publicul dumneavoastră și pentru cititorii ziarului InfoSuceava:

 Să apeleze cu încredere la serviciile mele și de asemenea să nu le fie frică să își spună punctul de vedere în anumite situatii.

După cum spun mereu: comunicarea este cheia în toate tipurile de relații .

Un interviu realizat de Emanuel Corduneanu

#ÎsRomân 🇷🇴 🤝

#ÎsRomân 🇷🇴 🤝

 

Publicat de: Emanuel Corduneanu

Alte articole

Târg de Paște în centrul Sucevei

Sucevenii vor avea parte și în acest an de tradiționalul Târg de Paște, care va …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.