Ordine de protecție emise de polițiști pentru 3 femei agresate de soți sau concubini

În ultimele 3 zile polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore și încarcerarea a unui alt bărbat care a săvârșit fapte de violență în familie, fiind emise ordine provizorii de protecție în alte situații conform legislației în vigoare.

 În această săptămână trei femei au beneficiat deja de ordine de protecție emise de polițiști după ce au fost agresate sau amenințate în mod repetat de soți sau de concubini.

Pe 20 februarie, în jurul orei 11.00, polițiștii Secției Rurale Marginea au fost sesizați de o femeie în vârstă de 28 de ani, localnică, care a sesizat că a fost amenințată cu acte de violență de către concubinul ei.

Din cercetări a rezultat că femeia se află de mai mulți ani de zile într-o relație concubinaj cu un bărbat de 29 ani, din municipiul Fălticeni, relație în urma căreia au rezultat doi copii.

Femeia și-a prăsit concubinul pe 17 februarie și în scurt timp a început să fie amenințată prin intermediul apelurilor telefonice, al mesajelor dar și prin intermediul altor persoane.

 În cauză, a fost emis ordin de protecție provizoriu față de agresor valabil pentru 5 zile, acesta urmând să păstreze o distanță minima de 100 de metri față de concubina sa și copii minori ai acesteia, în vârstă de 5 ani și de 3 ani.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „amenințare”.

Într-un alt caz, luni seară, în jurul orei 19.30, Poliția orașului Frasin a fost sesizată cu privire la faptul că la spitalul din Gura Humorului a ajuns o femeie din satul Negrileasa, comuna Stulpicani, care s-a declarat victimă a unei agresiuni.

Polițiștii care au demarat cercetări au constatat că cei doi soți erau separați de aproximativ o lună de zile, din cauza neînțelegerilor, în sensul că s-au separat în imobile diferite. Femeia a rămas în casa mare cu cei patru copii în timp ce bărbatul s-a mutat într-o bucătărie.

Luni după-amiază, cei doi soți s-au întâlnit în grajdul animalelor unde bărbatul, aflat în stare de ebrietate, ar fi lovit-o pe femeie.

În urma întocmirii formularului de evaluare a riscului polițiștii au ajuns la concluzia că există risc iminent și se impune emiterea unui ordin de protecție.

Prin acest ordin, pentru cel puțin 5 zile, bărbatului i s-a impus să păstreze o distanță minimă de 10 de metri față de cea care îi este încă soție.

Cercetările sunt continuate de lucrătorii Poliției orașului Frasin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violența în familie.

Polițiștii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviințat de judecător. 

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Încălcarea ordinului de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Publicitate

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Zeci de mii de pachete de țigări și trei mașini confiscate de la traficanți

În decurs de numai două zile, polițiștii de frontieră au confiscat zeci de mii de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.