Margareta Clipa
Margareta Clipa

Margareta Clipa – o poveste adevărată despre muzică, talent și dar divin

Margareta Clipa
Margareta Clipa

Viaţa îndrăgitei interprete de muzică populară, Margareta Clipa

Doamna Margareta Clipa s-a născut la data de 19 octombrie 1958, în Bucovina, localitatea Grănicești, județul Suceava, într-o familie de oameni simpli, muncitori, credincioși și iubitori de frumos, de cântec și joc. La căldura pământului românesc și-a legănat copilăria și adolescența.

Crede în destin și îi mulțumește bunului Dumnezeu că i-a dăruit calități vocale, că a înzestrat-o cu talent și așa a slujit publicul cu pasiune și sinceritate.

A aruncat un bob de grâu românesc în marea câmpie a artei populare care a răsădit și a rodit.

Afirmă toate acestea după 45 ani de dăruire necondiționată a crezului său artistic – cântecul popular.

A slujit întotdeauna adevărul, binele și frumosul.

Întotdeauna a știut ce vrea , când și de ce.

Încă din copilărie și-a dorit să ajungă cântăreață.

Nu a lipsit niciodată de la serbările școlare, atât în clasele primare, cât și la liceu.

Mai târziu, între anii 1973-1977, apare pe scena Casei de Cultură din Rădăuți, împreună cu Orchestra Populară “Brădulețul”, dirijată de Mircea Băncescu.

Fiind încă elevă la Liceul Electrotehnic Rădăuți, în anul 1977, obține premiul I la Festivalul „Cântarea României”, iar inspectorul școlar Ioan Paulencu a recomandat-o Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava unde, în urma unui concurs, a fost admisă și angajată la această prestigioasă instituție. Aici l-a cunoscut pe maestrul și folcloristul George Sîrbu, care i-a fost mentor, l-a cunoscut și pe renumitul trompetist Alexandru Havriliuc, cu care a colaborat și încă mai colaborează, scoțând la iveală nestemate folclorice.

Viața, pentru Margareta Clipa, înseamnă cântec – cântecul celor mulți, care se bucură și care cântă odată cu ea. În cântecele ei, veți regăsi firescul și simplitatea melosului, de pură esență țărănească, moștenită de la vechi rapsozi, dar și teme mai actuale, izvorâte din propria existență, cuprinzând cu precădere cântecul de dor, de dragoste, de joc, de nuntă, de înstrăinare, precum și cântecul bătrânesc.

Simțind cântecul întotdeauna ca o expresie a vieții, a căutat noi mijloace de exprimare corespunzătoare noilor împrejurări de viață care să o facă mai ușor de înțeles. Cântecul i-a fost pansament și alinare.

Are un mare respect pentru cunoașterea, păstrarea și perpetuarea folclorului nostru, pentru apărarea patrimoniului național.

Primele înregistrări le-a realizat la Radio București împreună cu orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, dirijor George Sîrbu. A urmat înregistrarea unui disc intitulat „Mult mi-i drag unde trăiesc”, realizat la Casa de Discuri Electrecord, în anul 1985.

Scena, pentru aceasta, este altarul sufletului său, iar aplauzele o hrănesc și îi aduc bucurie.

În cei 45 ani de activitate artistică a realizat 16 albume și 450 de cântece, cel mai cerut dintre cântece fiind ,, Zi-i Vasile, zi-i!” extras de pe albumul din anul 1993 înregistrat la Casa de discuri – ELECTRECORD , Orchestra ,,Mugurel” Chișinău , dirijor Ion Dascăl , grupul ,,Folclor” Chișinău , conducerea muzicală: Anatol Golmoz.

Reușita în viață și în artă spune că nu i se datorează doar ei, mai ales când ești înzestrat cu tot ceea ce îți asigură succesul.

A colaborat și colaborează în continuare cu textierii Gigi Grădinăriu , Marcel Piticari.

Din 1978 până în prezent, Margareta a înregistrat albume cu Orchestra „Ciprian Porumbescu” – dirijor George Sîrbu, Orchestra „Mugurelul” din Chișinău – dirijor Ion Dascăl, Orchestra „Folclor” din Chișinău – dirijor Anatol Golomoz, Orchestra „Lăutarii” din Chișinău – dirijor Nicolae Botgros , Orchestra – “Busuioc moldovenesc” din Chișinău – dirijor – Mihai Amihalachioaie .

De asemenea, munca în echipă îți multiplică talentul.

Talentul este un dar divin, dar succesul trebuie câștigat.

DISTINCȚII ACORDATE:

 • 2001 – Gala Premiilor Muzicii Populare Romanesti – editia I
 • 2008 – premiul VIP acordat de către revista VIP
 • 2009 – cetățean de onoare al municipiului și județului Suceava
 • Gala Muzicii Populare Romanesti – Editia a II-a – Premiul de popularitate
 • Premiile Confidential – Premiul pentru folclor
 • Distinctia „Drag de Romania mea”
 • Trofeu „Arta pentru eternitate” – Gala „Familia FAVORIT”
 • Membru de onoare al proiectului „Art by Fuego”

Discografie:

Mult mi-i drag unde trăiesc (1985 – Electrecord)

Măi bădiță și măi bade (1987 – Electrecord)

Cu meleagul din Suceava (1992 – Eurostar)

Zi-i Vasile, zi-i! (1996 – Electrecord)

Viața-i viață, fir de ață (1998 – Electrecord)

Zi-i Vasile, zi-i! (1998 – Electrecord)

Sunt fată din Grănicești (2000 – Electrecord)

Vreau să cânt și să iubesc ( 2002 – Roton)

Doamne-ajută cui iubește (2005 – Media Pro Music)

Cânt și eu cu “Lăutarii” (2007 – Spiros Galați)

Ia te uită, asta-s eu (2010 – Spiros Galați)

Hai noroc măi oameni buni (2012 – Spiros Galați)

Pentru joc și voie bună (2016 – Spiros Galați)

Chiuiți, măi moldoveni ! (2020 – Ana Sound).

Margareta Clipa

Despre Margareta Clipa:

Sunt ca o salcie pletoasă care se bucură de curenții vieții și totuși rămâne întotdeauna stăpână pe situație – la locul ei,cu rădăcinile adânc înfipte în pământ,unduindu-se, înnoindu-se, dar fără să se rupă sau să se clintească din loc.
Și eu am aruncat un bob de grâu românesc în marea câmpie a artei populare care a răsărit și a rodit.
Am slujit adevărul,binele și frumosul.
Scena este viața mea, iar aplauzele sunt hrana sufletului.
Aplauzele reprezintă pentru un artist confirmarea valorii.
În muzică au reușit cei care au fost conștienți că scena nu este un loc pentru compromisuri.
Ca artist, problema este cât transmitem din ceea ce credem către sufletul spectatorului.
Cred în destin și îi mulțumesc lui D-zeu că mi-a dăruit calități vocale, că m-a înzestrat cu talent și așa mi-am slujit publicul cu pasiune și sinceritate.
Am încercat și cred că am reușit să promovez frumosul,autenticul,arta decentă și plină de farmec.
Cine pătrunde în codrii multiseculari ai folclorului nostru și își ia un toiag de drum și o traistă cu merinde, să nu se mire că din când în când îi vine să se așeze pe o buturugă la marginea pădurii și cu fruntea rezemată în mâini să zică:

Ardă-mi-te-ar codru des
Văd bine că s-a ales
Din tine să nu mai ies!

Așadar, ești ispitit să nu mai oprești, pe orice cărare ai pornit-o, a doinei,ba cântecului bătrânesc, al baladei, al proverbelor și zicătorilor, al cântecului de joc, de dragoste și înstrăinare fiindcă nu rămâne niciun aspect din viața omului să nu-și găsească întruchipare în cântecul popular căci noi avem:

Hora,doina,dorul,
Colinda și plugușorul
Și avem și-o limbă sfântă
Unii-o plâng și alții-o cântă !

„Naturalețea interpretării – tipic ornamentată – tehnica vocală și frazarea, graiul și emisia, sunt elemente stilistice care o caracterizează dându-i personalitate, originalitate, rezultând firesc popularitate, consacrarea și popularitatea din partea marelui public, precum și a specialiștilor, atât de necesare și dorite de un artist. ”

— Dirijor și folclorist – George Sîrbu

„Margareta Clipa – un nume predestinat parcă să radieze în jurul său lumină, bucurie, aidoma clipei în care sufletul vibrează privind o floare de… margaretă. Și dacă suntem tentați să-i cerem acestei gingașe flori prin fiecare petală imaculat de albă răspunsul la întrebarea: „mă iubește… nu mă iubește?”, Margareta Clipa cu aceiași imaculată culoare a sufletului său ne va spune de fiecare dată: „Vă iubesc!”, vă iubesc pe voi oamenii și vouă vă dăruiesc tot ceea ce am mai bun și mai frumos: „cântecul meu”. ”

— Realizator Radio România Actualități – Eugenia Florea

„Stăruința interpretei de a păstra și perpetua specificul folclorului bucovinean este de-a dreptul remarcabilă. În cântecele ei se regăsesc de o potrivă tipare tradiționale arhaice ca și elemente mai noi de textură melodică, dar și acestea respectând particularitățile specifice zonei. În tot acest răstimp în care s-a scurs de la debut și până astăzi, Margareta Clipa a știut să comunice cu lumea, reușind să polarizeze în jurul ei atenția publicului din sălile de concert, a specialiștilor și a tuturor iubitorilor de cântec. ”

— Redactor TVR – Elise Stan

„A luptat, a zâmbit, a plâns și a mers mai departe… A mers frumos, a fost statornică și hotărâtă, n-a prea făcut concesii deși îi este tare drag succesul… A dorit să cucerească publicul și pentru asta și-a pus mereu mintea la contribuție, pentru că ea, mintea, doar ea poate pune în valoare talentul. Margareta a privit mereu înainte, dar s-a bazat în primul rând pe tot ceea ce a învățat de la cei care au fost… de la cei pe care i-a admirat de micuță. E bine să fii apreciat, e bine să fii aplaudat și recunoscut între celebritățile zonei, dar, cu siguranță, cel mai bine este să simți, în clipele tale de liniște, că ce ai realizat nu a fost tocmai fără importanță. ”

— Realizator TVR – Mărioara Murărescu

Există succes în momentul în care atingem nivelul cel mai înalt, când dăm tot ce avem mai bun din noi – a afirmat, în final, Margareta Clipa .

Un interviu realizat de Emanuel Corduneanu

#ÎsRomân 🇷🇴 🤝
#ÎsRomân 🇷🇴 🤝

Publicat de: Emanuel Corduneanu

Alte articole

Zeci de mii de pachete de țigări și trei mașini confiscate de la traficanți

În decurs de numai două zile, polițiștii de frontieră au confiscat zeci de mii de …

2 comments

 1. Sunt plăcut surprinsă de acest articol scris de Emanuel Corduneanu care scrie din pasiunea pe care o are pentru artă și tradițiile noastre strămoșești.
  S-a aplecat asupra profilului meu de cântăreață și a scos la iveală activitatea mea artistică pe parcursul celor 45 de ani de dăruire artistică în fața publicului.
  Mulțumesc foarte mult!

 2. Felicitări! 👏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.