Didi Cojocariu este un tânăr interpret de muzică populară, în vârstă de 29 de ani, originar din Salcea, județul Suceava.
Pe drumul muzicii populare, a pășit pentru prima dată alături de maestrul Alexandru Dumbravă și soția acestuia, Viorica Galan Dumbravă. „Aceștia m-au crescut, m-au îndrumat, mi-au insuflat dragostea pentru folclorul autentic până în ultimele lor zile de viață. Le sunt recunoscător pentru tot ceea ce m-au învățat, pentru omul care sunt astăzi, pentru că mi-au lăsat în grijă o mare parte din repertoriul lor și sper că, acolo sus, se mândresc cu ceea ce au lăsat în urmă.” – spune DIDI COJOCARIU
Acesta ne mărturisește că, din primăvara anului 2019, trăiește cea mai frumoasă poveste de dragoste alături de frumoasa sa soție Gabriela, cea cu care a pășit în fața Sfântului Altar, în toamna anului 2021.
Este absolvent al Masterului Managementul firmelor de comerț, turism și servicii din cadrul Universității Stefan cel Mare din Suceava.
Totodată, este și absolvent al Școlii Populare de Arte ,,Ion Irimescu” din Suceava, secțiunea dans popular, sub îndrumarea doamnei coregraf Alina Leonte .
În prezent, este membru al Ansamblului Sălceanca din orașul Salcea și membru al Grupului Obcina Stânișoarei din Mălini, coordonator Vasile Ungureanu (tezaur uman viu) și profesează ca economist.
Cum arată perioada copilariei și ce ați visat atunci să faceți?
Copilăria am petrecut-o la țară, în Salcea (în prezent orasul Salcea), în sânul familiei. Atunci când vorbesc de copilărie, vorbesc de bunica mea. Nici nu știu cum să descriu mai bine această perioadă a vieții mele. Probabil am fost un copil norocos deoarece ea a fost mereu în spatele meu, mi-a vegheat pașii în viață și m-a povățuit mereu să fiu pe calea cea dreaptă. M-a crescut cu frică și cu dragoste de Dumnezeu, m-a lăudat atunci când făceam lucruri bune și m-a dojenit atunci când am călcat pe alături, datorită ei sunt omul de astăzi.
Multe au fost visele din copilărie, am visat să fiu cadru militar, am visat să fiu preot, am visat să am propria afacere, dar se pare că pașii mei s-au îndreptat într-o altă direcție, spre lumea cântecului popular.
Există vreun artist care v-a insuflat stilul, iar astăzi puteți spune că vă este ca model?
V-am spus ca am fost un copil norocos? Incă de mic, dacă nu mă înșel, pe la vârsta de 12 ani, l-am cunoscut pe maestrul Alexandru Dumbravă și pe soția acestuia, doamna Viorica Galan Dumbravă. Ei mi-au insuflat dragostea pentru folclor și pentru cântecul popular. Ei mi-au dat curajul de a urca pe scenă și de a cânta oamenilor. Aceștia au fost mentorii mei până când Dumnezeu i-a luat alături de El. Datorită lor sunt tânărul solist de muzică populară de astăzi și DA, pot spune că ei sunt modelele mele de artiști.
Ceea ce cântați sunt toate piesele personale?
Nu tot ceea ce cânt sunt piese din repertoriul meu. Eu am o responsabilitate foarte mare, după trecere la cele veșnice a maestrului Alexandru Dumbravă, doamna Viorica Galan Dumbravă mi-a încredințat mie repertoriul maestrului pentru a-l duce mai departe: Aseară ș-alaltă seara, Pentru tine Marioara, Din Suceava la Humor sunt cântece din repertoriul maestrului care mi-au adus un foarte mare succes.
Sunt recunoscător pentru darul primit și voi purta mereu cu mine, în lume, cântecele maestrului Alexandru Dumbrava.
Care este cel mai frumos dar primit în cadrul unui eveniment folcloric de muzică populară?
Aprecierea publicului este cel mai mare si cel mai frumos dar. Aplauzele publicului sunt daruri fără de preț. Cred că fiecare artist spre asta trebuie să tindă. Atunci când ești iubit de public, munca ta este confirmată și, mai cu seamă, te face să înțelegi că ceea ce faci nu este în zadar.
Totodată, premiile și trofeele obținute la festivalurile naționale de folclor sunt pentru mine lucruri de foarte mare preț, deoarece obținerea lor îmi confirmă faptul că sunt pe un drum bun.
Cu ce personalități din lumea artistică ați colaborat și ați păstrat legătura?
Am colaborat și colaborez cu multe personalități din lumea artistică. Nu doresc să dau nume, pentru a nu uita pe cineva. Pe această cale doresc să le mulțumesc și să îi asigur de toată recunoștința mea pe toți cei care au contribuit la evoluția mea pe plan artistic și profesional.
Un tânăr își poate întreține familia doar din muzica?
Să te faci iubit de public, să îti creezi propriul repertoriu și propriul stil, să ajungi la inima publicului, cred că astea sunt principalele obiective ale unui tânăr la început de drum. Mai apoi, cu timpul, să ajungi să culegi roadele muncii tale.
Ce proiecte aveți pe viitor?
Pe termen scurt, am câteva melodii pe care trebuie să le înregistrez pentru ca, mai apoi, să le aduc în fața publicului. Iar ca planuri pe termen lung ar fi realizarea a două albume, unul cu cântece din repertoriul personal și un altul în memoria maestrului Alexandru Dumbrava, albumul la care lucra dumnealui înainte de a părăsi lumea aceasta.
Cine a fost cea mai mare susținere în cariera dumneavoastră muzicală?
Cea mai mare susținere am avut-o din partea bunicii mele. Ea a știut mereu că acesta este drumul meu. Apoi nu aș fi reușit fără ajutorul maestrului Alexandru Dumbrava și al soției acestuia, Viorica Galan Dumbrava. Ei au avut mereu aceleași vorbe pentru mine: ”Didi, tu trebuie sa ieși în față”. Iar acum, cea mai mare susținere vine din partea soției mele care mă sprijină și mă încurajează mereu.
Un mesaj pentru publicul dumneavoastră și pentru cititorii ziarului Info Suceava:
Le doresc, în primul rând, multă sănătate, să se bucure de fiecare clipă de viață, să aibă o inimă bună, să iubească ceea ce este frumos, să fie mereu înconjurați de oamenii dragi lor și sa nu uite de Dumnezeu.
”Nu merge pe unde te duce drumul, mergi pe unde nu există un drum și lasă o urmă” . Raplh Waldo Emerson
Un interviu realizat de Emanuel Corduneanu