Foto: Experiențe Erasmus+ inedite ale elevilor Școlii Gimnaziale nr. 10 Suceava

În perioada 26 februarie – 1 martie, 8 elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 10 din Suceava, însoțiți de două cadre didactice, au petrecut o vacanță activă, cu experiențe de învățare, în școala intitulată Isaszegi Damjanich János Általános Iskola, Isaszeg, Ungaria, în cadrul unei mobilități Erasmus+. Această activitate este parte a unui șir de experiențe de învățare în instituții europene, la care participă cadre didactice și elevi ai școlii, ca rezultat al faptului că instituția este acreditată Erasmus+ din anul 2021. Astfel, pentru cel de-al treilea an de acreditare, un număr de 24 de elevi ai școlii au participat la lecții și activități educative organizate de școli din țări europene. Prima dintre mobilitățile de grup ale elevilor a avut loc în Slovenia, în localitatea Slovenj Gradec, în noiembrie 2023. La această activitate au participat 16 elevi, din clasele a VI-a și a VII-a însoțiți de două cadre didactice.

Proiectul pentru care școala a obținut acreditare Erasmus+ are obiective pe care trebuie să le urmărească pe toată durata proiectului, adică până în anul 2027, acestea vizând pe de o parte dezvoltarea de competențe ale cadrelor didactice de proiectare și de realizare de lecții și activități de învățare inovative, utilizând platforme educaționale și programe de învățare on-line, a capacității acestora de predare colaborativă, bazată pe proiecte inter și transdisciplinare, iar pe de altă parte, creșterea motivației învățării la elevi, în vederea unei mai bune integrări nu doar școlare, ci și sociale, în următoarele etape ale școlarității.

În acest context, în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, 8 elevi din clasele a VI-a și a VII-a, însoțiți de două cadre didactice, au participat la activități de învățare, așa cum s-a menționat anterior, în Isaszeg, o localitate aflată la aproximativ 50 de kilometri de capitala țării, Budapesta.

Programul a fost agreat în prealabil de cele două școli implicate și a cuprins activități integrate, outdoor, lecții interactive, ateliere de învățare colaborativă.

Săptămâna a debutat cu lecții, în ciuda faptului că a fost vacanță în Suceava. Astfel, în prima zi, prezentarea școlii gazdă s-a realizat în echipe de elevi români și maghiari, sub formă de “treasure hunt”. Apoi, au participat la o lecție de limba maghiară, care a fost, de fapt, un joc de rol, pentru a învăța câteva cuvinte și expresii uzuale. A urmat o lecție de științe, despre pădure, cu învățare pe bază de proiect, în echipe mixte. Activitățile au continuat în Budapesta, cu o lecție de științe la Tropicarium și una de istorie la Bastionul Pescarilor.

A doua zi, activitățile au cuprins: lecție de limba engleză, în biblioteca școlii, având ca temă locuința, și care a implicat în egală măsură și elevii școlii sucevene. A urmat o lecție de literatură, având ca temă personajul literar și mesajul pe care îl transmite, finalizată cu o piesă de teatru a elevilor români (”D-l Goe…”, de I.L.Caragiale), apoi, educație fizică, unde elevii au participat împreună cu cei din școala gazdă. A urmat un tur al orașului, cu vizită la muzeul local, la monumentul eroilor și o reprezentație culturală a elevilor maghiari la casa de cultură a orașului.

În următoarele zile, elevii au participat la lecții de muzică, limba engleză, biologie, matematică, atelier de gastronomie, atelier practic STEAM, completat de lecții de istorie în Godolo, la castelul împărătesei Sisi.

Această experiență de învățare în Isaszeg, Ungaria, a fost deosebit de intensă și de valoroasă pentru participanți, datorită programului de învățare stabilit și agreat în prealabil cu școala gazdă, precum și datorită implicării profesorilor și elevilor școlii gazdă, dornici de a le oferi elevilor români oportunități de învățare deosebite.

De menționat că în aceeași perioadă, patru cadre didactice au participat la un curs de formare în Chantilly, Franța, în cadrul aceluiași proiect pentru școli acreditate Erasmus+.

Foto:

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Zeci de mii de pachete de țigări și trei mașini confiscate de la traficanți

În decurs de numai două zile, polițiștii de frontieră au confiscat zeci de mii de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.