Mărginean Maria
Mărginean Maria

Mărginean Maria- despre viața unui Psiholog Profiler

Marginean Maria
Mărginean Maria

Cine este Mărginean Maria și ce face în viața de zi cu zi?

Numele meu este Mărginean Maria. Am 29 de ani și sunt profiler și analist comportamental. Am avut binecuvântarea sau testul de a mă naște într-o familie mai aparte, tatăl meu fiind preot ,iar mama, profesoară de religie. O numesc binecuvântare deoarece, fiind într-o familie mai spirituală, am avut nenumărate experiențe în care am simțit foarte puternic intervenția Lui Dumnezeu (sunt persoane care au parte de aceste experiențe și fără a proveni din asemenea familii,  deci e doar părerea mea personală).

O numesc test deoarece am avut parte de multiple încercări, nu tocmai plăcute. Fiind fiică de preot,  rolul meu este de a fi un exemplu în vorbe și în fapte. Deci, cu alte cuvinte, trebuie să fiu mult mai atentă la cum mă port și cum comunic cu cei din jur.

În acest sens,  copilăria mea a fost puțin dificilă…părinții mei fiind foarte ocupați și tineri,  la început de drum în căsnicia lor – eu, așadar, am rămas în mâinile bunicii din partea mamei, o femeie puternică,  credincioasă și amuzantă când avea ea momentele ei de răbdare.

Am menționat copilăria ca fiind puțin dificilă deoarece mi-a lipsit enorm atenția părinților. Martor îmi e Dumnezeu că i-am cicălit suficient pe această temă și, în final, nici nu sunt în măsură să îi judec. Știți vorba aia: alte vremuri, alte timpuri.

Pe de altă parte, o consider ca pe un duș rece. M-au călit. Sunt capabilă acum să văd lucrurile complet diferit și să pătrund cu adevărat în sufletele oamenilor.

Am crescut cu cei mai dragi prieteni: muzica,  desenul și scrisul.

Îmi place foarte mult să cânt vocal și uneori și instrumental ( pianul l-am chinuit rău de tot).  Am avut momente de a compune muzică. Mi-a ieșit mie ceva cu ajutorul unui program,  dar nu pot spune că e mare lucru acolo deși impresia alor mei a alta.

Desenul, de asemenea, îmi este foarte drag. Nu mă pot despărți de creioane, pensule și acrylice. Nu pot fără ele. Măcar să fie acolo pe birou. Mă liniștesc.

Cât despre scris, îmi plăcea foarte mult să scriu compuneri. Și sinceră să fiu…nu credeam că o să ajung mai departe. Cu toate astea, în vara anului trecut, am scris totuși o carte. Am abordat o tematică mai sângerie, despre menstruație. O problemă băgată sub preș și nu mai suportam nici să dau explicații despre cum mă simt în fiecare lună. Cartea se numește “Ce pisici vrei?  Sunt pe stop! ”

Ce studii ai urmat?

Am absolvit Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Botoșani,  profil filologie. Apoi am urmat Facultatea de Psihologie la Iași. De asemenea, am dorit să continui cu studiile,  în acest sens absolvind masterul de Psihologie medico-legală și criminalistică la Sibiu și, în cele din urmă, am dorit să aprofundez cunoștiințele de psihologie și să mă pregătesc pentru noua specializare: cea de Profiling. Astfel că am urmat 1 an de Profiling cu domnul psiholog Ion Duvac și tot la dumnealui am aprofundat un alt an de specializare în domeniul Psihologiei terorismului și autopsiei,  iar, mai apoi, cursul de Analiză și evaluare comportamentală ale doamnei Leliana Pârvulescu.

Dacă ar fi să alegi și o altă profesie care ar fi a doua opțiune?

Sinceră să fiu,  m-an tot gândit la asta, dar nu mă văd făcând altceva în afara de a analiza oamenii.

Cât de greu îi este unui psiholog profiler criminalist, la început de carieră, să se afirme?

Având în vedere faptul că este un domeniu relativ nou în România, este destul de greu – mai ales dacă se dorește a profesa pe cont propriu.

Pe de altă parte, poate fi ușor dacă se înscrie de la bun început în Academia de poliție. Acolo lucrurile decurg altfel.

De unde această pasiune pentru psihologie?

A început din liceu. Îmi plăcea să stau de vorbă cu oricine avea probleme. Mereu căutam soluții și să le ofer suport moral. Și eram mereu căutată pentru modul unic în care reușeam să liniștesc mintea respectivelor persoane.

Ce tipologii de oameni vin în mod frecvent la un psiholog profiler?

În mod frecvent vin persoanele din tipologia antisocială (cei care sunt predispuși în a încălca reguli)  și cei anxioși ( care își fac multe griji).

Care sunt cele mai frecvente probleme ale oamenilor din societatea românească?

 Foarte bună întrebare. Din ce am putut observa până acum,  problemele cele mai frecvente țin de relațiile familiale. De acolo pornesc alte probleme.

Dacă te-ai întâlni cu copilul care ai fost , i-ai îndeplini toate visele , câte dintre cele dorite atunci ajunsă la maturitate acum nu ai reușit să le mai faci ?

 Sinceră să fiu,  nu toate. Nu e chiar benefic. Noi, românii, ne dorim să facem multe și, în final, nu mai realizăm nimic.

Ce nu am reușit să fac, e să ajung cântăreață. Îmi doream să cânt pe scenă, dar cum am trac la public…am renunțat…

Care crezi că este cea mai bună calitate umană încât oamenii ar putea trece peste orice traumă?

Empatia. Sfânta empatie alături de iubire necondiționată. Traumele nu sunt “simple sentimente”.  Unele persoane nu le iau în serios și nu mi se pare în regulă. Cei care au un trecut presărat cu traume necesită multă empatie,  iubire și răbdare.

Cât de ușor acceptă oamenii ideea de a merge la un psiholog profiler pentru a discuta deschis despre propriile probleme?

 Depinde cu ce probleme se confruntă și, mai ales, dacă aleg să meargă singuri sau dacă sunt sfătuiți de altcineva.

Cei care vin singuri,  vorbesc mai ușor. Cei care sunt sfătuiți,  un pic mai greu.

În prezent colaborezi cu vreo instituție a statului?

Da. Cu Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Ai avut parte de momente neplăcute în ședințele tale?

Sigur că da. În două cazuri mai exact. Nu voi oferi prea multe detalii din cauza discreției pe care sunt obligată să o ofer clientului. Însă vă pot spune doar atât: într-un caz,  clientul continua să mintă în ciuda dovezilor prezentate,  iar în celălalt caz momentul care a fost cel mai neplăcut a fost modul în care a fost tratat cazul la tribunal.

Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă un psiholog profiler?

Sistemul propriu-zis. Din punctul meu de Vedere, un profiler are nevoie de cât mai multe informații pentru a rezolva un caz într-un timp cât mai scurt. Contează foarte mult și persoanele/instituțiile care îi oferă informațiile.

Ce se întâmplă atunci când un psiholog profiler se implică foarte mult? Dar când nu se implică deloc?

 Cazurile cele mai complicate se rezolvă mai ușor când un profiler se implică foarte mult. Când nu se implică deloc,  cazurile se rezolvă mai greu și poate nu la timp dacă sunt și vieți în joc.

Trăim în secolul vitezei, totul pe repede înainte, pierdem detalii importante,,stres,griji ș.a.m.d. Ce sfat ați da totuși oamenilor pentru a-și putea păstra calmul și mai ales să găsească o cale de relaxare încât să trăiască, nu să gonească în viață?

 Sfatul pe care îl ofer mereu în acest sens: să trăiți în present, dragilor!  Trecutul e trecut,  iar viitorul, nimeni, în afară de Dumnezeu, nu-l știe (poate doar cei cu clarviziune).  Bucuria de a trăi în prezent constă în cele mai simple lucruri: atenția către cei dragi și nu către tehnologie,  ieșirile în natură,  încercările de a retrăi visele copilărești și, mai ales, credința în Dumnezeu.

Cum pot lua legătura cei care au nevoie de sprijinul tău, există un cabinet deschis?

 Cei care au nevoie de sprijinul meu sau mai bine zis,  de serviciile mele,  mă pot suna la numărul de telefon: 0735 228 441, sau adresa de e-mail: [email protected]

Nu sunt non-stop la birou. Deci nu îl vor găsi deschis. Este necesară o programare astfel încât să ajung din timp și să pregătesc “echipamentul” de filmare. Da. Ședințele sunt filmate întrucât multe informații le obțin din gesturi și microexpresii.

Întrebarea roșie de această dată este… Care este diferența dintre un psiholog și un profiler ?

Chiar că roșie. Mereu serviciile mele au fost confundate deci mă bucur că am ocazia de a explica diferența.

Psihologul (specializarea de bază) este un observator fin,  dotat cu capacitatea de a sesiza și de a analiza viața sufletească a altei persoane și de asemenea el poate opta pentru alte specializări (9 sau 10 momentan prezente).

Acestea sunt:

1) Psihologia clinică ( consiliere axată pe sănătate și boală sau situații de risc,  conflict și criză).

2) Consiliere psihologică (cea mai cunoscută și care îmi este profesia confundată de cele mai multe ori) e cea care se ocupă de autocunoașterea,  optimizarea și dezvoltarea personală + prevenția,  ameliorarea problemelor emoționale,  cognitive,  relaționale și de comportament.

3) Psihoterapie (oarecum similară cu consilierea doar cu mica diferență că ia în considerare și factorii psihologici implicați în tulburarile psihice,  psihosomatice și în tulburările somatice.

4) Psihologia muncii și organizațională: se ocupă cu selecția,  expertiza și consilierea psihologică a angajaților

5) Psihologia transporturilor

6) Psihologie educațională,  consiliere școlară și vocațională

7) Psihopedagogie specială

8) Psihologie aplicată în domeniul securității naționale (am avut drept de liberă practică dar am suspendat-o)

9) Psihologie judiciară – evualurea comportamentului simulat prin tehnica poligraf

După cum puteți observa,  psihologul nu se rezumă doar la a asculta probleme. Are mai multe specializări.

Și nu în cele din urmă ramurile mai negre (așa le numesc eu) ale psihologiei: criminalistica și profiling-ul.

Psihologul criminalist e cel care se ocupă cu analiza,  ridicarea și interpretarea probelor juridice.  E exact ce vedeți de obicei prin serialele polițiste,  tipul sau tipa care caută petele de sânge și adună probele de ADN.

Profiling-ul este altceva. Este mai mult o ramură ce se ocupă cu identificarea personalităților de bază și a trăsăturilor comportamentale ale unui infractor bazată pe analiza crimelor pe care acesta le-a comis.

De asemenea,  mie mi-a plăcut foarte mult și analiza gesturilor,  expresiilor și microexpresiilor faciale și am ajuns să combin ce am învățat din cele două cursuri și să le concentrez doar pe Profiling.

 Un mesaj pentru publicul dumneavoastră pentru cititorii ziarului Info Suceava:

Mesajul pe care îl ofer cu mare drag cititorilor: comunicați mai mult și aveți mai multă răbdare unii cu ceilalți.

Un articol realizat de Emanuel Corduneanu

#ÎsRomân 🇷🇴 🤝
#ÎsRomân 🇷🇴 🤝

Publicat de: Emanuel Corduneanu

Alte articole

Pompierii au intervenit la 17 incendii de vegetație extinse, într-o săptămână

În perioada 8-14 aprilie, pompierii militari suceveni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.