Alexandru Recolciuc
Alexandru Recolciuc

Alexandru Recolciuc – un interviu despre viața artistului de muzică populară

Când spunem folclor, ne referim la identitate , sufletul acelui popor, sentimentele lui , trăirile și visele sale. Bucovina este una dintre cele mai frumoase provincii carpatice, este un ţinut fascinant prin istoria locului şi a oamenilor, prin armonia peisajului cu cele mai frumoase culori. Aici este locul unde mulți artiști de seamă au cântat și cântă cu dragă inimă promovând această zonă prin cântec, joc și voie bună.

Alexandru Recolciuc a debutat în anul 2001, la emisiunea televizată “Ploaia de stele”, prezentată de Cosmin Cernat. După acest debut frumos, au urmat mai multe participări la festivaluri, precum “Maria Tănase” din Craiova, “Nehoiu” în Bistrița și concursuri, recompensate cu numeroase premii.

Primul pas al artistului de muzică populară Alexandru Recolciuc, în domeniul muzicii, a avut loc odată cu câștigarea preselecției pentru ansamblul de tineret “Balada”, din cadrul Ansamblului “Ciprian Porumbescu”. După un an de zile, s-a dedicat carierei solo, iar primele înregistrări au avut loc în anul 2001.

Acesta a absolvit Școala Populară de Arte din Suceava în anul 2003.

Alexandru Recolciuc
Alexandru Recolciuc

Artistul a lansat mai multe albume, imprimate cu “Rapsozii Botoșanilor”, cu orchestra “Ciprian Porumbescu”, cu Fanfara “10 prajini”, condusă de Ovidiu Lipan Țăndărică, precum și unul cu Orchestra Națională “Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros de la Chișinău.

Repertoriul artistului de muzică populară de astăzi este cules din satul natal, din satele vecine, din zona Bucovinei și a mănăstirilor, iar acestea transmit toate sentimentele de dragoste, de voie bună și veselie tuturor celor care îl ascultă, fie la spectacole sau la petrecerile exclusiviste.

Viața la țară, pentru artistul de astăzi, Alexandru Recolciuc, înseamnă port și tradiție , folclorul a luat naștere la sat acolo unde doina și vioara îmbracă permanent zilele de sărbătoare.

Ține o legătură strânsă cu locul copilăriei sale și vizitează des satul Plăvălari, comuna Udești, județul Suceava .

Scena, pentru artistul Alexandru Recolciuc, înseamnă locul unde simte că poate transmite cel mai bine mesajul cântecului popular oamenilor care îl ascultă.

„Originile noastre românești sunt foarte importante, acestea sunt transmise din moși strămoși și au fost păstrare cu sfințenie până în zilele noastre pentru a fi transmise mai departe.

Ceea ce ne lipsește, în prezent, din muzica populară autentică sunt artiștii care au plecat dintre noi și care au cântat până în ultima clipă a vieții lor muzică autentică. În zilele noastre, din nefericire, se pune mai mult accent pe muzica comercială.” afirmă artistul.

Din repertoriul artistului Alexandru Recolciuc amintim:

Apreciază tinerii care aleg să ducă mai departe această frumoasă tradiție a portului popular, muzica autentică însă, în același timp, le oferă și un sfat prețios și anume: ,,Să respecte pe cei din jurul lor și să înțeleagă că nu se poate peste noapte să ajungi vedetă , ci doar prin muncă și stăruință”.

Un articol realizat de Emanuel Corduneanu

#ÎsRomân 🇷🇴 🤝
#ÎsRomân 🇷🇴 🤝

Publicat de: Emanuel Corduneanu

Alte articole

Zeci de mii de pachete de țigări și trei mașini confiscate de la traficanți

În decurs de numai două zile, polițiștii de frontieră au confiscat zeci de mii de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.