Vernisajul expoziției Alexandru Ioan Cuza 150

În 2023 s-au împlinit 150 de ani de la moartea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care avea să înscrie o pagină de mare însemnătate în istoria României, unul dintre principalii făuritori ai României moderne.

Muzeul Național al Bucovinei vă invită marți, 9 aprilie 2024, ora 13, la vernisajul expoziției Alexandru Ioan Cuza 150.
Expoziția, deschisă la Muzeul de Istorie, va putea fi văzută până la data de 30 iunie 2024.

Proiectul expozițional Alexandru Ioan Cuza 150, aduce pentru prima oară în fața publicului sucevean, exponate de mare valoare, unele dintre ele fiind încadrate la categoria Tezaur, din patrimoniul mai multor muzee, care au colaborat la această amplă expoziție dedicată lui Alexandru Ioan Cuza: Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul Unirii, Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I” București, Muzeul Municipiului București, Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Județean Vaslui, Muzeul Universității “Alexandru I. Cuza” Iași și Muzeul Național al Bucovinei Suceava.

Printre exponatele care vor putea fi admirate amintim: tunica de ofițer de lăncieri care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, celebrul portret oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, sabia de onoare a domnitorului dăruită de districtul Râmnicu Sărat în 1863, bicornul original al lui Alexandru Ioan Cuza.

Vor fi expuse obiecte personale ce au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, servieta, un tac de billiard, brelocul din aur cu tipar sigilar din 1862 și o cutie-secretaire) și Doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, fotografii, bijuterii și o lampă).

Expoziția mai cuprinde decorații românești și străine, fotografii, litografii și picturi, cărți poștale, tipărituri, portrete ale Doamnei Elena Cuza, piese de mobilier, printre care un fotoliu care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, documente legate de marile reforme ale lui Cuza, cum ar fi Circulara despre Legea Rurală, Mihail Kogălniceanu, 1864, sau Ștampila Universității din Iași, 1860. De asemenea, vor fi expuse piese care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și doamnei Elena, provenind din vechile colecții ale muzeului orașului Fălticeni, muzeu înființat în 1914 de către profesorul Vasile Ciurea.
Se regăsesc în vitrine și mărturii legate de moartea lui Cuza, cum ar fi tricolorul îndoliat folosit la înmormântare, o broșură cuprinzând programul ceremoniei de la înmormântarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza) sau de posteritatea acestuia (medalii, cărți).
Expoziția este completată de panouri foto-documentare cu aspecte din viața și activitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizate de către Cristina Slavic, muzeograf în cadrul Serviciului Istorie, de la Muzeul Național al Bucovinei.

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

O mamă de 75 de ani a cerut ajutor Poliției pentru evacuarea fiului scandalagiu

O femeie în vârstă de 75 de ani, din Frătăuții Noi, a cerut ajutor Poliției, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.