Poliția Suceava avertizează că sunt în creștere fraudele informatice și cele cu „investițiile online”

Analiza efectuată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava în primele trei luni ale anului 2024, în ceea ce privește infracționalitatea contra patrimoniului evidențiază un trend descendent față de perioada trimestrului I 2023, scăderea fiind de 4.8%.

Cu toate acestea, în ceea ce privește numărul înșelăciunilor prin mijloace de comunicare on-line se constată o creștere a acestui gen de fapte fașă de anii precedenți. Astfel, se înregistrează 79 de înșelăciuni prin mijloace de comunicare on-line și 56 de operațiuni financiare efectuate în mod fraudulos.

Au avut loc în acest an multe înșelăciuni cu fel de fel de produse vândute pe site-uri fantomă sau pe pagini de Facebook create de escroci, păgubiții trimițând sume de bani în conturi, fără a mai primi și produsul comandat.

O mare problemă este și cu înșelăciunile cu false investiții în acțiuni sau cu criptomonede. Marea problemă la aceste înșelăciuni este că e vorba de sume mari de bani.

”În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea în mod nelegitim a imaginii unor personalități cunoscute și a unor companii de distribuție de utilități prin care utilizatorii sunt induși în eroare prin postări sponsorizate/reclame pe rețelele sociale să investească în acțiuni/criptomonede și să câștige sume de bani de câteva ori mai mari decât investiția inițială.

În fapt, infractorii adresează publicului invitația de a accesa anumite link-uri care conduc utilizatorii către o pagină unde li se solicită să completeze datele personale și să constituie un depozit. Pe site, sunt postate și testimoniale false ale unor „câștigători” care se bucură că au investit în acțiunile promovate ca fiind fabulos de rentabile.

Pentru a spori încrederea publicului în anunțurile false, mai multe personalități publice, a căror imagine a fost prelucrată folosindu-se programe/aplicații de editare pe bază de inteligență artificială, „recomandă” cumpărarea acestor acțiuni rentabile”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Sfaturi privind evitarea de înșelăciuni prin atacuri cibernetice

 

  • Nu deschideți email-uri, link-uri, atașamente ori imagini nesolicitate primite prin SMS care provin de la persoane necunoscute
  • Nu acționați în grabă. Luați-vă timp și verificați informațiile înainte de a trimite un răspuns.
  • Niciodată nu răspundeți unui SMS prin care vi se solicită codul PIN, parole de acces la contul de online banking etc
  • Contactați imediat banca dacă știți că ați răspuns unui astfel de mesaj sau ați furnizat detalii bancare în aceste condiții;
  • Raportați și ștergeți email-urile nesolicitate;
  • Folosiți o soluție de securitate;
  • Verificați cu atenție adresa de la care primiți mesajele;
  • Nu introduceți credențiale și nici nu deschideți linkuri fără a verifica încă o dată cu persoana/instituția/organizația de la care pare că primiți emailul sau SMS-ul, prin alt mijloc de comunicare ( ex. telefonic).

 

Publicitate

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

O mamă de 75 de ani a cerut ajutor Poliției pentru evacuarea fiului scandalagiu

O femeie în vârstă de 75 de ani, din Frătăuții Noi, a cerut ajutor Poliției, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.