Șase accidente cu implicarea mopedelor în doar două zile

Poliția Suceava a anunțat că, în ultima perioadă, aproape zilnic s-au înregistrat incidente și evenimente rutiere în care au fost implicați conducători de mopede. Din păcate mulți dintre aceștia nu conștientizează faptul că pentru a conduce un astfel de vehicul este necesară deținerea unui permis de conducere conform categoriei, purtarea unui echipament de protecție și respectarea regulilor elementare de circulație.

 Doar în ultimele 2 zile au fost identificate 6 situații în care conducătorii de mopede au condus vehicule neînmatriculate/ neînregistrate, fără permis, sub influența alcoolului, au produs accidente rutiere sau a fost necesară urmărirea în trafic urmare a neopririi la semnalul regulamentar.

Toate aceste abateri și aspecte de indisciplină rutieră pun în pericol din păcate viața și sănătatea conducătorilor de mopede, mulți dintre ei tineri, dar generează și un risc rutier sporit pe drumurile publice.

 Polițiștii reamintesc că în conformitate cu prevederilor Codului Rutier, un scuter (moped) este acel vehicul prevăzut cu două sau trei roți a cărui viteză maxim prin construcție este de cel puțin 25 km/h, însă nu depășește 45 km/h.

Scuterul poate fi echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, care are o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc.

Pentru a conduce un scuter electric pe drumurile publice din România legislația în vigoare te obligă să deții permis de conducere, indiferent de categorie.

Vei putea conduce fără a avea nevoie de permis doar biciclete electrice, trotinete electrice sau alte vehicule electrice a căror viteză maximă nu depășește 25 km/h. De asemenea, ai obligația să te deplasezi cu aceste vehicule doar pe pistele destinate bicicletelor, acolo unde acestea există.

Conform legislației rutiere, toate vehiculele a căror viteză maximă constructivă depășește 25 km/h sunt înregistrate ca mopede la primărie și, drept urmare, vor putea fi conduse pe drumurile publice doar de persoanele care posedă carnet de conducere.

Dacă deții permis de conducere categoria „B”, vei putea conduce un scuter electric pe drumurile publice fără alte cerințe sau examene. În schimb, există alte modele de scutere electrice pentru care este nevoie de permis categoria „A” deoarece au viteza maximă de peste 45 km/h.

În ceea ce privește vârsta la care poate fi condus un scuter electric, tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani au acest drept, însă doar după ce obține permisul de conducere categoria „AM”. Proba practică pentru această categorie constă în verificarea aptitudinilor într-un poligon auto.

 

Publicitate

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Casă distrusă de flăcări prin acțiune intenționată

Un incendiu izbucnit la o casă din Solca a distrus în mare parte imobilul care …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.