Focarul de pestă porcină de la Corocăiești a fost închis

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a anunțat închiderea focarului de pestă porcină africană din satul Corocăiești, comuna Verești. După cazul celor trei porci infectați de la mijlocul lunii aprilie de la Corocăiești nu au mai apărut și alte cazuri, astfel că focarul a putut fi închis.

La mijlocul luni aprilie, un bărbat din satul Corocăiești a cumpărat trei porci din zona Pieței Verești. În scurt timp au apărut semnele pestei iar porcii nu au mai putut fi salvați. Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA a subliniat că deși aceste focare din aprilie sunt închise alerta rămâne ridicată având în vedere că în curând va fi populată marea fermă de porci de la Verești o investiție de peste 20 de milioane de euro. Sucevenii sunt rugați să cumpere porci din surse autorizate, pe cât se poate pe plan local, fără ca porcii să fie transportați pe distanțe lungi.

Foarte important mai este ca datele de identificare ale vânzătorului să fie cunoscute de cumpărător. Crescătorii de porci din județul Suceava sunt rugați insistent să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă vreun semn de boală la porcine. Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.

Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț. În Vietnam și în Europa se lucrează la un vaccin contra pestei porcine africane despre care se speră că va fi pe piață în maximum 2 ani.

Boala nu se transmite la om, dar face ravagii economice prin rata de mortalitate în rândul porcilor.

 

Publicitate

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

A suferit o fractură deschisă după o cădere din cireș

Duminică seară, în jurul orei 18.00, polițiștii Secției Rurale Adâncata au fost sesizați că un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.