Peste 1.000 de persoane au participat la caravana ”Siguranța auto copii”

Caravana „Siguranța auto copii”, organizată de Fundația Siguranță Auto Copii, împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Club Rotary Suceava, Crucea Roșie Suceava a adunat peste 1.000 de persoane în centrul municipiului Suceava și în Șcheia în cele două zile în care a fost organizată, respectiv 14 și 15 iunie.

În prima zi, evenimentele au avut loc în zona parcării unui hypermarket din Șcheia, care are ca obiect principal de activitate comercializarea de jucării pentru copii. Aici, polițiștii rutieri au oprit în trafic în special vehiculele în care erau transportați copii și părinții/ conducătorii auto au primit recomandări cu privire la importanța montării scaunelor speciale pentru copii și a folosirii centurii de siguranță. Specialiștii din cadrul Fundației Siguranță Auto Copii au invitat ulterior părinții să testeze simulatorul auto, iar pe cei mici „să vizioneze impactul asupra unui manechin ca urmare a lipsei dispozitivului de retenție”.

În cursul zilei de sâmbătă, între orele 10:30 – 16:30, pe esplanada Casei de Cultură Suceava s-a desfășurat un eveniment amplu, cu participarea tuturor partenerilor de campanie. Organizatorii au venit cu motociclete și autospecialele de poliție, echipamente speciale cu care s-au efectuat simulări de impact frontal la o viteză de 13 km/h, s-au făcut testări și instalări de scaune auto pentru copii, scenarii de realitate virtuală cu ochelari VR, simulări de condiții de percepție vizuală deformată.

Ochelarii VR au prezentat și modificările survenite la nivelul percepției, atenției și reflexelor în cazul consumului de alcool și droguri.

Totodată, specialiștii au susținut și un curs de sănătate și siguranță a bebelușului și copilului mic, pasager în autoturism, precum și un curs de prim ajutor în caz de accident rutier.

În cadrul activităților desfășurate, șoferii identificați de polițiști fără centură sau care nu au asigurat copiii în dispozitivele speciale au fost sancționați cu avertisment, cu condiția să participe la testul și simularea organizate în cadrul campaniei. „Sperăm cu toții că mesajul transmis și senzațiile percepute în cadrul activităților de simulare a impactului să ducă la responsabilizarea suplimentară a șoferilor care să acorde mai multă importanță atât respectării legislației cât și propriei siguranțe”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisar șef Ionuț Epureanu.

Acesta a subliniat din nou importanța purtării centurii de siguranță, arătând că în caz de accident acest dispozitiv împiedică impactul cu parbrizul; elimină posibilitatea de a fi aruncat din mașină la impact; ține șoferul sau pasagerul pe locul lui și previne rănirea altor pasageri prin coliziune; reduce considerabil riscul vătămării coloanei vertebrale; funcționează în concordanță cu airbag-ul.

Conform legislației în vigoare, conducătorii auto şi pasagerii dintr-un vehicul sunt obligați  folosească centura de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice, indiferent de locul pe care îl ocupă. Mai mult, șoferii autovehiculelor sunt obligați să informeze toți pasagerii la urcare despre obligativitatea purtării centurii de siguranță.

Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul şi a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate centurii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 495 lei.

Doar în primele 5 luni ale anului 2024, polițiștii suceveni au aplicat aproape 5.000 de sancțiuni contravenționale pentru nepurtarea centurii de siguranță sau neutilizarea dispozitivelor speciale de retenție pentru copii. Au fost aplicate 4.733 de sancțiuni pentru nepurtarea centurii de către șoferi, 224 sancțiuni pentru nepurtarea centurii de către pasageri și 19 sancțiuni pentru neutilizarea dispozitivelor de retenție pentru copii.

Comisarul șef Ionuț Epureanu a atenționat că în cazul copiilor cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 150 cm aceștia trebuie să poarte centuri de siguranţă adaptate greutăţii şi dimensiunilor lor. „Aceștia nu pot călători pe scaunul pasagerului din față chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore, iar copiii cu vârstă mai mică de 3 ani trebuie transportați în dispozitive omologate”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, care a adăugat că și transportul animalelor este interzis pe locurile din față, chiar dacă acestea sunt ținute în brațe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Festivalul „Deep in the forest”, ediția a VI-a, la Corlata-Berchișești

Ediția cu numărul VI a Festivalului „Deep in the forest” are loc vineri și sâmbătă, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.