Sistemul E-Factura generează nemulțumiri în lanț

Introducerea sistemului E-factura pe relația B2C și decontul de TVA precompletat RO e-TVA generează nemulțumiri în lanț. Organizația Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriașilor (OFA UGIR) a solicitat Guvernului să abroge Ordonanțe de Urgență 69 și 70 aprobate anul acesta, care fac referire la sistemul amintit.

Potrivit unui comunicat transmis marți de antreprenoarele din UGIR, acestea au atras atenția că cele două ordonanțe au fost aprobate fără o consultare publică prealabilă și vor produce efecte economice negative semnificative asupra economiei românești. În comunicat se arată că solicitarea făcută către Guvern are la bază argumentele experților din cadrul grupului de fiscalitate al patronatului OFA UGIR, coordonat de consultantul fiscal Loredana Mihăilă.

În ceea ce privește sistemul E-factura pe relația B2C, antreprenoarele arată că această măsură obligă raportarea detaliată a achizițiilor efectuate de persoane fizice, inclusiv cumpărăturile online și achizițiile de bunuri de folosință îndelungată, iar astfel, statul va deține date detaliate despre structura achizițiilor și bugetele consumate de fiecare persoană fizică. Potrivit comunicatului transmis de OFA UGIR, această măsură va avea un impact negativ cu privire la percepția de control excesiv din partea statului asupra modului de cheltuire a banilor de către cetățeni, scăderea consumului pe piața națională din cauza temerii de supraveghere, ceea ce poate duce la diminuarea Produsului Intern Brut (PIB) și migrarea achizițiilor online către piețele din țările vecine (Ungaria, Bulgaria, Polonia) și preferința pentru cumpărăturile directe din magazinele din UE, care va afecta negativ economia românească.

În același timp, în cazul decontului de TVA precompletat RO e-TVA, specialiștii fiscali sesizează faptul că acest sistem, deși intenționează să combată evaziunea fiscală, va genera costuri suplimentare și birocrație pentru companii și ANAF, fără a aduce beneficii concrete în creșterea încasărilor bugetare. Aceștia mai arată că impactul negativ în această problemă ține de faptul că firmele vor trebui să aloce resurse suplimentare pentru conformarea cu noile cerințe și astfel vor crește costurile operaționale și se va reduce competitivitatea pe piață, iar sistemul va dubla raportările, deoarece datele necesare sunt deja furnizate prin declarația 394, astfel birocrația crește fără a aduce beneficii suplimentare în combaterea evaziunii fiscale. De asemenea, specialiștii fiscali din cadrul OFA UGIR atrag atenția asupra riscului ca notificările ANAF să devină un avertisment pentru evazioniști, astfel că vor avea timp să își acopere urmele, dar și asupra faptului că vor fi costuri publice semnificative pentru implementarea și întreținerea sistemului, resurse care ar putea fi mai bine utilizate pentru automatizarea și dezvoltarea de soluții software eficiente.

Pornind de la argumentele prezentate, OFA UGIR cere abrogarea OUG 69/2024 și 70/2024. Implementarea acestor acte normative în forma actuală nu aduce beneficii semnificative economiei românești și contribuabililor, ci, dimpotrivă, impune sarcini administrative suplimentare și generează costuri inutile.

OFA UGIR susține necesitatea unor consultări publice reale și transparente înainte de adoptarea unor măsuri legislative cu impact semnificativ asupra mediului economic. Este esențial să promovăm un sistem fiscal eficient și echitabil, care să sprijine dezvoltarea economică și competitivitatea pe piața națională și internațională”, se arată în finalul comunicatului.

Publicitate
serjexim

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Festivalul „Deep in the forest”, ediția a VI-a, la Corlata-Berchișești

Ediția cu numărul VI a Festivalului „Deep in the forest” are loc vineri și sâmbătă, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.