În primele 9 luni ale anului 2024, la nivelul județului Suceava au fost sesizate 559 de infracțiuni de înșelăciune, cu o creștere de 192 de fapte față de aceeași perioadă a anului trecut. Parte dintre aceste fapte intră în sfera fraudelor informatice cu prejudicii mari și foarte mari.
Conform IPJ Suceava ”din ce în ce mai mulți suceveni reclamă că le-au dispărut banii din cont prin intermediul unor aplicațiile mobile pe care și le-au instalat după ce au accesat anumite link-uri sau au descărcat aplicații pe desktop-ul telefonului”.
Pe 7 noiembrie, polițiștii de la Fălticeni și Suceava au fost sesizați de către două femei, care au fost păgubite cu aproape 65.000 lei.
Într-un prim caz, o femeie din Rădășeni a sesizat Poliția municipiului Fălticeni că din cont i s-a sustras suma de 42.750 de lei.
Fiind audiată, femeia a declarat faptul că pe 6 noiembrie a fost contactată telefonic de către un bărbat care s-a recomandat a fi reprezentant al unei unități bancare și de tranzacționare acțiuni și valori și i-a propus să-și reînnoiască baza de date.
Dusă în eroare de faptul că în urmă cu mulți ani a avut acțiuni la o societate, femeia a crezut că individul se referă la acele acțiuni și astfel a fost de acord cu ”actualizarea datelor”.
Capcana a venit imediat, individul spunându-i că trebuie să descarce o aplicație în telefon, respectiv ”BIZ DAEMON”. Instalând aplicația și urmând pașii, femeia i-a permis practic bărbatului să îi controleze telefonul.
Fără să-și dea seama, victima a instalat și o aplicație de plată și retragere numerar iar în acest mod i-a fost transferată din cont suma de 42.750 lei, într-un alt cont necunoscut.
Tot la data de 07.11.2024, ora 16.00, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată direct de către o femeie din Suceava cu privire la faptul că persoane necunoscute, prin mijloace frauduloase, i-au transferat din contul bancar personal suma de 21.145 lei.
În urma investigațiilor efectuate, s-a constatat că la data de 06.11.2024, ora 17.45, femeia a fost contactată de către un bărbat care a precizat că este reprezentant al unei burse de valori. Întrucât persoana vătămată nu putea discuta la acel moment, au convenit să revină cu un apel după circa o oră. Astfel, în data de 06.11.2024, ora 18.50, femeia a fost contactată din nou de către același bărbat, care i-a menționat că aceasta deține mai multe acțiuni și dividente. Pentru a putea să vireze acele acțiuni și dividende către titular, bărbatul în cauză i-a transmis că are nevoie de contul bancar al persoanei vătămate. După mai multe discuții, cei doi au convenit ca bărbatul să revină cu un apel, în data de 07.11.2024, ora 10.00.
În dimineața de 07.11.2024, orele 09.40, femeia s-a deplasat la o sucursală bancară, unde deține contul bancar, împrejurare în care i s-a comunicat că nu a fost accesat contul.
În cursul aceleiași zile, ora 10.00, persoana vătămată a fost apelată de același bărbat care a îndrumat-o să-și instaleze pe telefonul mobil diverse aplicații. Discuția dintre cei doi a durat aproximativ o oră și jumătate.
La ora 14.30, persoana vătămată s-a deplasat din nou la unitatea bancară, unde i s-a transmis că din contul personal s-au efectuat retrageri în valoare totală de 21.145 lei, sumă cu care persoana vătămată s-a constituit parte civilă în procesul penal.
IPJ Suceava subliniază măsurile care pot fi luate pentru sporirea gradului de siguranță în fața atacurilor informatice
- Nu dați click pe reclame înșelătoare, care promit câștiguri rapide, bonusuri extraordinare sau oferte incredibile, dar care te duc către site-uri false. Mesaje de genul ”descărcați aplicația noastră pentru suport rapid” sau ”actualizați aplicația de banking” trebuie tratate cu maximă reticență
- Nu dați curs mesajelor și e-mailurilor de ”phishing” care par venite din partea băncilor, a unor instituții financiare, prin care vi se cere să descărcați urgent aplicația către care vi se dă link, pentru a rezolva probleme de securitate (băncile nu comunică niciodată în acest mod)
- Atenție la linkurile primite de pe rețele sociale și aplicații de mesagerie, prin care se profită de încrederea utilizatorilor, fiindu-le recomandat să descarce o anumită aplicație utilă, cum ar fi chiar una de securitate, dar care de fapt este un virus ”mascat”, ”ambalat” ca o aplicație legitimă
- Blocarea aplicațiilor care cer acces la cameră, telefon, microfon, agendă telefonică etc., fără a fi justificată o astfel de solicitare
- Blocarea notificărilor nedorite de la aplicațiile instalate
- Închiderea paginilor web pe care le-am accesat și nu le mai folosim
- Folosirea obligatorie a unei soluții antivirus sau chiar și anti-malware
- Activarea unui VPN, pentru navigarea pe internet
- Mare atenție la ce programe descarcă din Google Play, unde sunt și multe aplicații care nu au fost verificate și prezintă pericole pentru utilizatori
- Activarea funcției Play Protect, pentru detectarea aplicațiilor periculoase