Numărul apelurilor false sau abuzive la serviciul de urgență 112 a fost în cursul anului trecut de 1.690. Pentru aceste alertări nejustificate, cei în cauză au primit amenzi în valoare totală de 2.137.600 de lei.
În 2024, acest serviciu a fost apelat 42.067 de ori, iar în aproape jumătate din cazuri a fost nevoie de intervenția polițiștilor.
”Succesul unei misiuni depinde de efortul mai multor oameni și de o coordonare fără cusur. O misiune începe de la aflarea informațiilor corecte, alocarea resurselor adecvate și intervenția propriu-zisă, ulterior, procesul fiind încheiat tot în dispecerat, prin centralizarea rezultatelor.
Pilonii sistemului 112 sunt oamenii – cei care se implică activ în gestionarea situațiilor de urgență, empatizând cu cei aflați în suferință, dar care, în același timp, au tăria de a rămâne mereu calmi și concentrați, fără a se lăsa copleșiți ceea ce se petrece la capătul celălalt al firului. Fiecare misiune este trăită cu intensitate și responsabilitate.
Un apel responsabil la 112 salvează vieți! Nu abuza de acest număr și conștientizează că atunci când tu ții linia ocupată pentru un motiv care nu e tocmai întemeiat, altcineva se poate afla la linia dintre viață și moarte”, au transmis reprezentanții IPJ Suceava.
Potrivit legislației în vigoare, alertarea falsă se sancționează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.
Prin alertare falsă se înțelege următorul aspect: ,,alertarea intenționată a Serviciului de urgență 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție în mod nejustificat”.
Aceste cifre au fost oferite cu ocazia Zilei Europene a Numărului Unic pentru Apeluri de Urgență 112.