23 de milioane de lei pentru modernizarea aeroportului de la Salcea și montarea noului sistem ILS

Nu mai puțin de 23 de milioane de lei vor fi alocați de Consiliul Județean Suceava pentru modernizarea Aeroportului Internațional „Ștefan cel Mare” și montarea noului sistem ISL pentru aducerea aeronavelor la sol în condiții de vizibilitate scăzută.

Propunerea de Hotărâre de Consiliu Județean se va discuta luna aceasta, când pe ordinea de zi vor fi două proiecte, unul pentru aprobarea documentaţiei de avizare pentru lucrări de marcaje şi balizaj la platforma aeroportului și unul pentru aprobarea studiului de fezabilitate pentru montarea sistemului ILS cu extinderea şi modernizarea sistemului pentru compatibilitate la CAT III.

În raportul de aprobare al primului proiect, vicepreședintele CJ Suceava Stelian Simeria precizează că lucrările de modernizare şi extindere din ultimii ani de la Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava au condus la atragerea operatorilor de transport aerian, precum şi la creşterea şi diversificarea rutelor operate.

Acesta a arătat că actuala platformă de debarcare-îmbarcare a aeroportului, dată în exploatare în anul 2015, are doar patru poziţii de parcare pentru aeronave cu anvergura aripilor de maximum 28,50 m, două poziţii pentru aeronave de tip C, restricţionate din punct de vedere geometric, şi un marcaj alternativ pentru aeronave de tip D.

De asemenea, calea de rulare adiacentă platformei și platforma nu sunt prevăzute cu balizaj luminos.

În același timp, în referatul pentru aprobarea proiectului pentru montarea noului sistem ILS se precizează că Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava are în momentul de față o pistă cu o lungime de 2.460 de metri și o lățime de 45 metri, care a fost echipată în anul 2016 cu un sistem de aterizare CAT II, iar gestionarea traficului aerian este asigurată de Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA, care deține echipamentele de radionavigație.

„Din cauza categoriei sistemului ILS existent, respectiv CAT II, scăderea valorii vizibilității orizontale sub 300 metri cauzează disfuncționalități în desfășurarea fluentă a activității de aviație civilă pe aeroport prin întârzieri și/sau anulări de zboruri”, a arătat Stelian Simeria, vicepreședintele CJ Suceava. El a adăugat că pentru îmbunătățirea serviciilor de navigație aeriană și creșterea siguranței traficului aerian la Aeroportul Suceava, atât în condiții normale de vizibilitate, dar mai ales în condiții de vizibilitate redusă, în anul 2024 Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA a achiziționat serviciul de proiectare pentru întocmirea studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiții „ILS/DME RWY 34 cu extinderea și modernizarea sistemului AWOS pentru compatibilitatea la CAT III” la Aeroportul Suceava.

Publicitate
serjexim

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Sucevenii au intrat în scurta vacanță de Paște pe locul 5 în Liga Zimbrilor

Echipa de handbal CSU Suceava are parte de sărbători pascale fericite, aflându-se pe locul V …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Citeste politica de confidentialitate a datelor cu caracter personal