Foto: Școala Gimnazială nr. 10 Suceava implementează pentru al patrulea an proiectul Erasmus+ pentru școli acreditate

Școala Gimnazială nr. 10 Suceava implementează pentru al patrulea an proiectul Erasmus+ pentru școli acreditate.

În peruioada 24-28 februarie 2025, un grup de 8 elevi și 4 cadre didactice au petrecut 5 zile în Kicevo, Macedonia de Nord, în cadrul unei mobilități Erasmus+ pentru școli acreditate. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană, prin programul Erasmus+.

Elevii sunt din clasele a VI-a și a VII-a. Dintre cele patru cadre didactice, doi sunt profesori însoțitori, adică prof. Vlăduț Valach și prof. Rodica Zimbru, directorul școlii. Celelalte două, adică prof. Elena Moldovan și prof. Raluca Șutac, ambele prof. învățământ primar, sunt participante la o activitate de job shadowing. Școala gazdă este OOU Dr Vladimir Polezinoski din Kicevo.

Prima zi, 24 februarie, a debutat cu intonarea imnului UE, interpretat în limbile școlilor partenere. Au urmat jocuri de socializare, un workshop STEAM și participare la lecții. Ziua s-a incheiat cu o activitate outdoor.

Cea de-a doua zi a activității a fost alocată educației outdoor. Elevii au participat la o lecție integrată de istorie, geografie, biologie, literatură și religie in Ohrid. Ei au aflat că lacul Ohrid este cel mai vechi din Europa, unul dintre cele mai vechi de pe pământ, că este foarte transparent, pentru că de fapt apele lui sunt produsul unui râu care se varsă în lac, dar apoi își continuă apoi călătoria, izvorând din același lac, dar, pe de altă parte, în undele lui se scurg, pe sub munte, apele altui lac, care se află la o altitudine mai mare. De altfel, au aflat și puține informații despre principiul fizic al vaselor comunicante. De asemenea, li s-a explicat arhitectura caselor, de ce amprenta la sol e mai mică decât etajele (erau străzi înguste și nu aveau loc să construiască la sol, dar măreau suprafața casei cu fiecare etaj). Au aflat, de asemenea, că în Ohrid, pe vremea ciumei, oricine intra în oraș – acesta era împrejmuit cu zid, care încă se păstrează pe alocuri și avea doar două porți de acces, una lângă lac, cealaltă sus, pe munte – petrecea 40 de zile într-una din cele două mănăstiri transformate în spitale de carantină pentru femei și bărbați, iar abia după aceea putea pătrunde în oraș. În felul acesta, era asigurată evitarea răspândirii ciumei printre locuitori.

Activitatea a continuat cu o lecție de religie extrem de interesantă, elevii au aflat cum a luat ființă alfabetul chirilic, cine au fost sfinții Chiril și Metodiu, Clement și Naum, au vizitat biserica Sf. Sofia, una dintre cele patru biserici din Europa închinate sfintei. Celelalte trei se află în Tessalonik, Kiev și Istanbul (Agia Sofia, transformată în moschee). Au observat de la distanță biserica în care Sf. Clement s-a nevoit și pe care el a construit-o și a închinat-o Sfântului Pantelimon, apoi au vizitat biserica Sf. Ioan Teologul, o adevărată oază de liniște, oglindită în apele lacului Ohrid. A fost o zi încărcată de informații, dar și de istorie autentică, de care locuitorii Macedoniei de Nord sunt atât de mândri.

Ziua a treia a debutat cu participarea elevilor școlii la o lecție de limba engleză, orchestrată cu măiestrie de două eleve din școala gazdă. Acestea au pregătit o prezentare despre tema lecției, inteligența artificială, apoi au formulat întrebări pe marginea prezentării, oferind tuturor elevilor oportunitatea de a participa. Elevii școlii noastre au purtat discuții interesante pe acest subiect, atât de vehiculat în învățământul de azi. Au fost vizate toate componentele: reading – elevii au citit informațiile oferite, listening – li s-a prezentat un film pe youtube, speaking – fiecare elev a putut interveni, formulând răspunsuri și opinii, writing. Într-o astfel de abordare, rolul cadrului didactic este de a monitoriza activitatea elevilor și de a interveni cu completări, la nevoie. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât profesoara de limba engleză este de origine româna, din județul Bacău, stabilită de mult timp în Kicevo.

A urmat apoi o lecție de sport, antrenantă, veselă, în care elevii au exersat aruncarea mingii, pasa cu ambele mâini și și-au manifestat spiritul competitiv și pe cel de fair-play.

După această lecție, elevii au fost implicați într-o altă activitate integrată, „Escape room”, condusă cu mult tact de coordonatorul proiectului din partea școlii gazdă, prof. Slavica Blazeska.

Ziua de învățare a continuat cu o lecție integrată outdoor, în cadrul căreia, elevii au vizitat și manastirea Sf. Gheorghe, despre care au aflat că a ars până în temelii, însă icoana Maicii Domnului a rămas intactă. Se spune că acea icoană a dispărut din mănăstire de mai multe ori, fiind găsită în același loc, dincolo de muntele care se ridică în vecinătatea bisericuței, iar în locul în care a fost găsită s-a ridicat mănăstire în cinstea Fecioarei Maria, Maica Domnului.

Ziua s-a încheiat cu vizionarea produselor unui proiect cu tradiție în școală, intitulat „We are growing up with books”, în traducere, „Creștem mari cu cărți”. Fiecare clasă și-a ales la începutul anului școlar un autor național, elevii au citit opere ale acelui scriitor, apoi au prezentat cum au dorit proiectul lor. Unii au pregătit prezentări bibliografice, alții au realizat piese de teatru, dans, desene, postere. Putem considera că se aseamănă puțin cu concursul nostru”CdIdei în cărți”.

A fost o zi de învățare intensă, cu experiențe de învățare, cu lecții și metode didactice de luat acasă.

Cea de-a patra zi a avut ca activități o lecție de istorie la situl arheologic Heraclea din Bitola, urmată de o activitate integrată în muzeul din aceeași localitate. Acolo, elevii au aflat că în clădirea muzeului se află mai multe încăperi destinate eroului civilizator al Turciei, Mustafa Kemal Ataturk, cel care, de altfel, a și urmat școala militară în Bitola. Acolo se păstrează și ultima scrisoare a fetei pe care a iubit-o și cu care nu s-a căsătorit niciodată. O iubire aproape eminesciană s-a înfiripat între Mustafa și Helena, însă una imposibilă.

Tot în acest muzeu, elevii au experimentat tehnica lucrului în filigran, o tradiție macedoniană păstrată de sute de ani. Fiecare și-a creat propriul magnet filigranat ca să-l păstreze, mărturie vie a unei săptămâni de vacanță cu sens.

Ziua a fost una cu adevărat plină de experiențe de învățare deosebite. Din nou, frumoase amintiri de luat acasă, nu doar în bagaj, ci și în cămara sufletului.

Cea de-a cincea și ultima zi a mobilității de grup pentru cei 8 elevi a debutat cu o interesantă activitate de warm-up de gândire pozitivă. Elevilor li s-a lipit pe spate o foaie, pe care ceilalți au notat mesaje pozitive, apoi fiecare le-a citit pentru audiență. După aceea, au participat la o activitate de învățare colaborativă STEM. Elevii au fost împărțiți în grupe de câte patru, au primit foi pe care le-au colorat după cerință. Aparent… o activitate simplă, pentru elevi de ciclu primar. În realitate, o activitate complexă, coordonată cu multă măiestrie de prof. Slavica Blazeska.

După ce au terminat desenele, au fost solicitați să le găsească locul într-un puzzle uriaș, care a primit și un nume: „Famous faces of STEM”, mai întâi pe dușumea, apoi pe un panou improvizat pe scenă. Însa munca nu s-a oprit aici. În timp ce câțiva elevi lipeau posterul, ceilalți au primit fișe cu numele personalitătilor de pe poster, pentru care au căutat informații pe net, apoi le-au lipit sub imaginea fiecărui nume. La final, elevii au jucat Kahoot si s-au distrat de minune.

A fost o săptămână cu învățare, cu prietenii, cu colaborare și multă comunicare. O săptămână pe care cei 8 elevi o vor păstra în suflet ca pe o comoară.

Menționăm că activitatea este parte a proiectului Erasmus pentru școli acreditate, finanțat de Comisia Europeană. Aceasta este cea de-a doua mobilitate de grup, prima s-a desfășurat în Serbia, în octombrie 2024, cu participarea a 8 elevi, însoțiți de două cadre didactice.

Foto: 

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Sucevenii au intrat în scurta vacanță de Paște pe locul 5 în Liga Zimbrilor

Echipa de handbal CSU Suceava are parte de sărbători pascale fericite, aflându-se pe locul V …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Citeste politica de confidentialitate a datelor cu caracter personal