Home / Actualitate / Foto: Exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava. Simulare de cutremur puternic, urmat de un incendiu.

Foto: Exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava. Simulare de cutremur puternic, urmat de un incendiu.

În data de 26 septembrie a.c., pompierii militari suceveni au organizat un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă cu tema < Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Suceava împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un cutremur, urmat de incendiu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Punerea în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie la nivelul judeţului Suceava şi a Planului Alb al obiectivului.>

Scenariul exerciţiului de marţi, 26 septembrie, a presupus intervenţia în cazul producerii unui cutremur de pământ, care s-a resimţit puternic în municipiul Suceava.
Pompierii militari suceveni au fost anunţaţi în Dispeceratul comun ISU-SAJ, prin Sistemul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă „112”, despre faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, seismul s-a resimţit puternic şi s-a soldat cu efecte negative asupra pacienţilor, personalului medical şi clădirii spitalului.

Astfel, în interiorul clădirii spitalului, respectiv în zona extinsă nou construită, s-au prăbuşit elemente de construcţie şi a izbucnit un incendiu. Mai multe persoane au rămas blocate în interior, dar şi pe acoperişul clădirii spitalului. Cele din urmă, necesită evacuarea de urgenţă cu elicopterul, deoarece scările interioare între ultimele două etaje erau impracticabile, iar liftul s-a defectat ca urmare a manifestării seismului.

Ulterior, la 112, dispeceratul comun ISU-SAJ a fost anunţat despre o urgenţă internă cu privire la creşteri peste limitele admise a nivelului de radioactivitate produse la Laboratorul Radiologic, respectiv locul de amplasare a aparatului computer-tomograf.

În desfăşurarea exerciţiului au fost angrenate în jur de 250 de persoane de la toate structurile implicate. S-au înregistrat 38 de victime, din care două decedate.

Rolul victimelor a fost „interpretat” de către voluntari ISU.

Pompierii militari au intervenit cu:
– 16 autospeciale cu apă şi spumă şi de primă intervenţie, inclusiv echipajul chinologic, cu câinele pompier de căutare/salvare – Olly;
– 2 autoscări (o autoplatformă şi o autoscară mecanică);
– o autospecială de intervenţii la accidente colective şi calamităţi;
– o autospecială CBRN (chimic-biologic-radiologic-nuclear);
– o autospecială cu modul multi-risc;
– 5 ambulanţe (3 B2, una C1 şi una ATPVM – autospecială transport personal şi victime multiple);
– 2 posturi medicale avansate (corturile);
– o dronă.
Militarii au fost sprijiniţi de două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean precum și de elicopterul Inspectoratului General de Aviaţie, Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi şi echipajul Salvamont Suceava

Foto: ISU Suceava

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Foto: Patru cetățeni din Bangladesh, opriți la frontiera de nord a țării

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina în cooperare cu lucrători ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.