Foto: Ziua României, sărbătorită printr-o ceremonie restrânsă la Suceava

Astăzi sărbătorim “Ziua Națională a României”, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

În municipiul Suceava, această sărbătoare a fost diferită față de ceilalți ani, din cauza pandemiei existente parada nu au putut avea loc. Bineînțeles, pentru a respecta tradiția, s-a organizat o ceremonie restrânsă, cu câteva zeci de persoane în Parcul Drapelelor din vecinătatea Palatului Administrativ al Sucevei. Prefectul Alexandru Moldovan a fost întâmpinat de Garda de Onoare, care i-a prezentat onorul. Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți al Arhiepiscopiei Succevei si Rădăuților, în frunte cu Preasfințitul Damaschin Dorneanul, iar după citirea de către prefectul județului, Alexandru Molovan, a mesajului premierului Ludovic Orban a avut loc ceremonia militară de depunere de coronare în cinstea eroilor căzuți pe front pentru apărarea patriei. Printre participanții la eveniment s-au mai numărat șefi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, subprefectul Daniel Prorociuc, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Niculai Barbă, primarul Ion Lungu, viceprimarul Teodora Munteanu, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu și deputatul Ioan Balan.

Mesajul prim-ministrului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Naționale a României

“Ziua Națională a României, chiar dacă o sărbătorim atipic anul acesta din cauza restricțiilor impuse de către pandemie, rămâne la fel de importantă pentru noi, prin rolul pe care Marea Unire de la 1 decembrie 1918 l-a avut pentru desăvârșirea statului național. Au trecut 102 ani de atunci, timp în care au fost și perioade de grea încercare, pe care românii le-au depășit uniți în atingerea unor idealuri sau depășirea unor situații de criză. Astăzi, când ne vedem nevoiți, din cauza pandemiei, să marcăm Ziua Națională fără parade, defilări și alte evenimente intrate în tradiție, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuți, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră. Ne emoționează semnificația acestei zile, în care sunt adunate toate sacrificiile românilor pentru afirmarea națională și stăruința unui popor de a deveni o națiune de sine stătătoare, independentă, aducând toate teritoriile românești în interiorul acelorași granițe. Să privim însă, acest context ca pe un nou moment crucial al destinului nostru pe care îl putem depăși cu bine, dând dovadă de coeziune și maturitate socială. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieți și învinge virusul, doar prin convergența tuturor energiilor din societate putem reveni cât mai curând la normalitate, pentru ca mai apoi, să deschidem o nouă cale pentru modernizarea României. La mulți ani România! La mulți ani dragi români, iar următoare zi națională să ne găsească pe toți cu bine și să o sărbătorim din nou așa cum se cuvine. La mulți ani Suceava, la multi ani dragi suceveni!” , acest mesaj a fost citit de către prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan.

Ziua națională a României a fost între 18661947 ziua de 10 Mai, apoi, între 19481989, ziua de 23 August. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 16 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

Întreaga ceremonie o puteți vizualiza pe https://www.facebook.com/100009170846060/videos/2726253987690269

Foto:

Publicitate
serjexim

Publicat de: Ciobica Andreea

Alte articole

Sursa foto arhiva

HOTĂRÂRE nr. 23 din 22.04.2021 privind acordarea de asistență internațională cu titlul gratuit pentru Ucraina și aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea

C.N.S.U. a adoptat în această seară o hotărâre privind acordarea de asistenţă internaţională cu titlul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.