Incendiile de vegetație uscată au pârjolit 65 de hectare de teren

Incendiile de vegetație uscată se repetă zilnic. Numai în cursul zilelor de duminică și luni, flăcările au distrus 90 de hectare de vegetație uscată. Pe 1 aprilie au fost incendii în localitățile Slatina, Câmpulung Moldovenesc, Rădășeni, Demăcușa și Vicovu de Sus, iar în urma acestora au fost afectate 65 de hectare de teren.

La Câmpulung Moldovenesc, incendiul de la vegetația uscată s-a propagat la o pășune împădurită, existând pericolul de extindere către pădurea din zona orașului. 65 de persoane, respectiv pompieri militari, lucrători ai ocoalelor silvice și de la serviciile voluntare pentru situații de urgență, au luptat cu flăcările timp de mai bine de 8 ore. În final, focul a fost stins, dar chiar și așa a fost afectată o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Intervenția a fost una extrem de dificilă, deoarece suprafața era foarte mare și accidentată, iar în plus bătea vântul.

”Misiunea a fost îngreunată și de faptul că autospecialele de stingere nu au avut acces direct la focarele de incendiu, iar în zonă nu existau surse de alimentare cu apă. Au ars vegetație uscată și lăstăriș de pe pășune, flăcările degradând și circa 300 de metri liniari dintr-un gard din lemn și aproximativ 20 de arbori (nu din fondul forestier)”, se arată într-un comunicat al ISU Suceava.

Un alt incendiu care a creat probleme serioase s-a înregistrat în satul Demăcușa, din comuna Moldovița, unde au fost afectate tot 30 de hectare de vegetație uscată și pășune împădurită.

”Transmitem din nou un apel către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice.

Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis”, au mai anunțat cei de la ISU Suceava.

Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenții, iar amenzile sunt cuprinse între 7.500 de lei și 15.000 de lei, pentru persoane fizice, și între 50.000 de lei și 100.000 de lei, pentru persoane juridice.

”Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase, dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, a arătat maiorul Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitate
serjexim

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

Monitorizare în teren a turnării plăcilor din beton, la podul Milișăuți

Lucrările din cadrul proiectului de reabilitare a podului de la Milișăuți, de pe DN 2 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.