Culturismul este sportul dedicat dezvoltării musculaturii printr-o combinație de antrenamente cu greutăți, mărirea numărului de calorii consumate și odihnă. Pentru mulți culturiști și iubitori ai sportului, culturismul nu este doar un hobby, ci un stil de viață.
Ghiță Florinel Andrei a început să practice sport de pe la vârsta de 19 ani, când a luat prima dată contact cu cariera militară. Pe atunci nu avea condiție fizică, a început să practice exerciții cu greutatea corporală, a fost greu, fiindcă nu putea face nicio flotare sau tracțiune, dar, cu timpul, a evoluat și a reușit să persevereze, învățând exercițiile și antrenamentele de pe YouTube, uitându-se la alții ce făceau. A fost greu fiindcă se antrena afară, indiferent de vreme, pe ploaie, vânt, ninsoare, dar și plăcut fiindcă era doar el și bara de tracțiuni unde putea să se axeze în totalitate pe ceea ce făcea.
Obstacole sunt în orice activitate pe care o desfășori. Important este să ai un plan bine pus la punct și să te ții de el, indiferent de ce îți apare în cale. Succesul nu este decât a celor care încearcă și nu se dau bătuți, asta a trebuit să învețe încă de mic și să își dorească mai mult de la viață decât a primit.
Cine este Ghiță Florinel-Andrei și ce face în viața de zi cu zi? În ce domeniu lucrezi?
Sunt cadru militar în activitate la Batalionul 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani.
Lucrez în cadrul armatei, sunt ofițer de artilerie și rachete.
Spune-ne mai multe despre începuturile tale. Unde te-ai născut, câți ani ai, la ce vârstă te-ai mutat în Botoșani ?
M-am născut în municipiul Petroșani, judetul Hunedoara, dar părinții mei s-au mutat în Iași încă de când aveam un an. Acolo am copilărit și crescut, practic pot spune că sunt de acolo. Am 27 de ani și m-am mutat în Botoșani în anul 2020 după ce am absolvit Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Ce studii ai urmat? În ce domeniu lucrezi?
Am urmat studiile universitare de licență ale Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu în 2016 și, după absolvire, am continuat și masterul.
Lucrez în cadrul armatei, sunt ofițer de artilerie și rachete.
Cum ai descoperit culturismul? Vorbeşte-ne despre idolii şi mentorii tăi.
Nu pot spune că am un mentor neapărat, ca oricare culturist i-am urmărit și încă îi urmăresc pe cei care au făcut sportul acesta cunoscut la nivel Mondial, și aici mă refer la Arnold Schwarzenegger, Ronnie Coleman, Jay Cutler ș.a.m.d.
Îi apreciez pentru munca, devotamentul și ajutorul pe care mi-l oferă pe partea sportivă pe Florin Hudișteanu, omul căruia îi datorez faptul că m-a băgat în breasla competițională și a văzut în mine potențialul pe care eu nu îl văzusem și nu știam că îl posed.
Este coleg cu mine la unitatea unde îmi desfășor activitatea și el practică sportul acesta de ani buni, reușind să cucerească titlul de campion național al României la culturism și Fitness, în anul 2020, la vârsta de 41 de ani.
De la ce vârstă ai început antrenamentele de culturism? Ai practicat și alte sporturi?
Am practicat sportul pe toată perioada academiei, dar, după ce am absolvit, m-am mutat în Botoșani. Neexistând un parc în aer liber,am stopat efectiv sportul, nefiind pasionat de culturism la vremea respectivă. Am stat așa timp de 2 ani de zile fără să fac sport deloc, până când am fost într-o tabără militară cu unitatea și am hotărât să fac un challenge de flotări cu un coleg. Practic făceam obligat. Dacă el făcea 30, eu trebuia să fac 31, după el, 32, și tot așa.
De la ce vârstă ai început să concurezi?
Am început să concurez la vârsta de 27 de ani, anul trecut, în 2023, la două competiții: una fiind la Dej, în septembrie, iar cealaltă, la Suceava.
În prezent ai participat la Campionatul Național de Culturism și Fitness 2024 unde ai și câștigat locul 3. Aș vrea să ne povestești cum a fost această competiție pentru tine.
A fost o competiție acerbă, dar la care am participat cu entuziasm, dat fiind faptul că am participat pentru prima dată la campionatul național, la o competiție de acest nivel. A fost greu, pregătirea a durat mult și, comasând faptul că pe toată perioada de pregătire am fost plecat și în tabere militare, unde a trebuit să mă antrenez cum am putut și să am grijă la ce mănânc și să mă țin de planul alimentar, consider că rezultatul este mai mult decât mulțumitor. Sincer nu mă așteptam să scot o forma atât de bună și să am rezultatul acesta. Asta îmi arată că pot mai mult, chiar și în condițiile date, să nu fii sportiv cu norma întreaga, când ai alt domeniu de activitate care îți ocupă o mare parte din timp.
Care a fost cel mai important aspect pentru atingerea scopului?
Cred că mentalul este cel mai important aspect. Trebuie să fii în măsură să- i dictezi ceea ce să facă și ce să vadă, să-l controlezi și îl faci să lucreze pentru tine și, nu împotriva ta, de acolo începe totul. De la un gând și o dorință, apoi la o acțiune repetitivă care naște determinare și disciplină.
Daca ești capabil sa te previzualizezi câștigând, ai câștigat deja, ești cu jumătate de pas mai aproape de a reuși.
Sunt de părere că așa cum gândești așa devii, și dacă reușești să câștigi în minte, câștigi și în acțiuni.
Cum te antrenezi? Cum arată pregătirea pentru concursuri şi care e cea mai grea parte? Ai exerciţii preferate? Care e următorul concurs pe care îl ai în vizor?
Mă antrenez de 6-7 ori pe săptămână, îmi place să merg în fiecare zi să fac sport, fie că merg la sală, fie că ies afară, într-un parc, în aer liber. Nu simt nevoia de a lua o zi liberă de la sport, fiindcă îmi și place să mă antrenez, îmi dă o stare energică, de bine, și nici nu simt obosire musculară.
Anul acesta mi-am propus să particip la cât mai multe competiții sportive, atât de bodybuilding, cât și de calistenice. Următorul pe lista este Campionatul Național de Streetlifting din Mamaia, unde mi-am propus să urc pe podium, competiția e acerbă și sportivii de acolo sunt la un nivel foarte ridicat, dar sunt sigur că voi face o figură frumoasă.
Care sunt grupele musculare la care eşti cel mai dotat genetic?
Dacă este să fac o comparație și să trag o concluzie, cred că spatele mă avantajează cel mai mult, asta datorita faptului că am practicat calistenice multi ani, unde majoritatea exercițiilor se bazează pe forță și musculara spatelui.
Referitor la partea de nutriție, ții permanent un regim strict sau doar în perioada competițională?
Înainte de a lua hotărârea de a participa la prima concepției de bodybuilding, nu aveam un plan alimentar bine stabilit și pus la punct, mancam orice și oricum, nu mă stresam prea mult pe latura asta. Dar după ce m-am hotărât să particip la competiția de anul trecut din Dej, mi-am pus la punct alimentația și mi-am făcut un plan alimentar de care m-am ținut. Adevărul e că abia de atunci am început să văd rezultate vizibile și să cresc în masă musculară. Până nu ești dedicat în totalitate și nu te ții de alimentație așa cum trebuie, rezultatele nu vor fi cele scontate și dorite, lucrurile nu merg cu jumătate de măsură, cel puțin la nivel acesta, în care îți dorești să ai rezultate pe partea sportivă.
Daca ești doar pasionat de sport și nu vrei să concurezi, e în regulă și să te mai abați de la planul tău alimentar, zic asta fiindcă am trecut prin procesul asta și știu cum e.
Dar oricum ar fi, dacă te obișnuiești să mănânci cum trebuie, când trebuie și cât trebuie, te vei simți mult mai bine, nu vei mai avea stare de moleșeală, oboseală. E adevărat că pare greu la început sa mănânci aceleași chestii zi de zi, dar, după ce te obișnuiești, mâncarea ți se va părea mai bună de la o zi la alta și nu te vei mai sătura, și asta datorită faptului, cred eu, că vei începe să ai rezultate și nu vei mai tine cont de faptul că mănânci aceleași alimente zi de zi.
Cât de ușor acceptă oamenii ideea de a merge la sală pentru a face mișcare în loc de a sta pur și simplu?
Depinde de fiecare. E greu să ieși din zona de confort oricât de mult ai încerca, e nevoie de ceva sau de cineva ca să reușești să ieși de acolo. De multe ori trebuie să se întâmple ceva în viața ta ca să realizezi că nu e ok și că nu mai ești mulțumit de tine, de forma ta si că nu mai ai condiție fizică deloc. În general, conștientizarea apare când ai o decepție în dragoste, un eșec pe plan profesional sau cine știe, depinde de fiecare, cert e că atunci abia suntem prezenți în totalitate și conștientizăm că nu e bine și că trebuie să facem ceva. De multe ori așa se naște o pasiune pe care o duci la nivel de artă, la nivel de reușită și de performanță, de acolo începe totul, când realizezi că nu mai ești cum trebuie și vrei sa scoți capul la suprafață, sa evoluezi și să te dezvolți.
În prezent, colaborezi cu vreo sală de sport din oraș ca antrenor fitness?
Da, sunt antrenor personal la „Sala de Fitness Anvi” din Botoșani unde antrenez persoanele care doresc să evolueze și să își atingă obiectivele personale. Antrenez atât pe partea de exerciții cu greutăți, cât și cu greutatea corporală, în funcție de doleanțele fiecăruia, cert este că îmi doresc și încerc să promovez exercițiile calistenice cât mai mult.
Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă un culturist?
Dacă este să vorbim stric la nivel mental, cred că dorința de a evolua de la competiție la competiție, de a fi mai bun decât la precedenta, de a scoate o forma mai bună și de a nu stagna, asta cred că este cea mai mare provocare. Dar, pe de altă parte, sunt și altele de natură financiară, fiind un sport foarte costisitor și care nu ți oferă posibilitatea de a recupera investiția. Majoritatea sportivilor din breasla asta o fac din pură pasiune, pentru vibe- ul și energia competiționala pe care ți-o oferă, să concurezi cu alții și să urci pe scenă.
Cred că este o investiție în tine și nimic mai mult, nu câștigi financiar, dar câștigi placerea și reușita că an de an ești acolo, printre cei cu care împărtășești aceleași pasiuni și sentimente și că faci din pasiune o arta continuă, la care adaugi în fiecare zi câte ceva și nu o lași să piară.
Pe ce rețele de socializare te pot urmări admiratorii tăi pentru a afla mai multe despre tine?
Atât pe Instagram, cât și pe Facebook, sub numele Ghita Florinel Andrei. Am și o pagină de Tiktok unde mai postez din când în când. Mi-am propus anul acesta să mă axez mai mult și pe promovarea mea. Nu am fost niciodată adeptul la a ieși în evidență prea mult, dar întotdeauna am dorit și încă doresc sa-i ajut pe cei care au nevoie de un sfat, o îndrumare, orice. Pe mine nu m-a ajutat nimeni când am avut nevoie, cu toate că poate aș fi dorit, de aceea sunt dispus să ajut necondiționat.
Un mesaj pentru publicul tău și pentru cititorii ziarului Info Suceava:
Munciți pentru visele voastre și nu lăsați pe cineva să vă spună că nu puteți, că nu sunteți buni și că nu aveți șanse. Bucurați-vă de ce aveți în timp ce munciți și lucrați pentru ceea ce vă doriți. Nimic nu este imposibil, trebuie doar să crezi și să ai îndârjirea aceea de învingător.
Nu uitați să zâmbiti, să faceți ceea ce vă place, să vă iubiți pe voi și pe cei dragi vouă.
Un interviu realizat de Emanuel Corduneanu