Breaking News
Sursa https://www.facebook.com/AstroInfo
Sursa https://www.facebook.com/AstroInfo

Marea conjuncție dintre Jupiter și Saturn

“O conjuncție se produce atunci când două obiecte „trec” unul pe lângă celălalt pe cer. Conjuncțiile se produc între diferitele obiecte care se mișcă pe cerul nostru: Lună, planete, comete, sateliți și stele. De fapt două obiecte ajung în conjuncție cât au aceeași ascensie dreaptă (conjuncție în ascensie dreaptă) sau au aceeași longitudine ecliptică (conjuncție în longitudine ecliptică). De reținut că, indiferent de tipul conjuncției, în momentul în care aceasta se produce, distanța dintre obiecte este minimă.

Sursa https://www.astro-info.ro/
Sursa https://www.astro-info.ro/

Conjuncțiile dintre Jupiter și Saturn se repetă după aproximativ 20 de ani. Această perioadă rezultă din cele două perioade orbitale ale planetelor Jupiter și Saturn, de 11.9 ani, respectiv 29.5 ani, și din perioada orbitală a Pămânului. Jupiter se mișcă mai rapid pe orbită, fiind într-o cursă continuă cu planeta Saturn, la fiecare 19.6 ani depășind-o. Atunci au loc marile conjuncții, așa cum se mai numesc conjuncțiile dintre Jupiter și Saturn.

Dacă planetele se află în apropierea opoziției, atunci va avea loc o triplă mare conjuncție. Astfel, cele două planete se întâlnesc de trei ori pe parcursul câtorva luni datorită mișcării aparente retrograde a planetelor.” conform site-ului AstroInfo .

 

Seara solsitițiului de iarnă va fi marcată de “Marea Conjuncție”

“La „Marea conjuncție” din 2000, din urmă cu 20 de ani, Jupiter și Saturn se aflau în apropiere de Soare pe cerul nostru și erau dificil de observat. Însă, de data aceasta vom avea o conjuncție mai ușor de privit. În noiembrie, Jupiter și Saturn sunt vizibile, fiind apropiate una de cealaltă și aflându-se pe cer la lăsarea întunericului.

Până în decembrie, Jupiter și Saturn vor fi și mai ușor de observat. Aceste două mari planete vor fi și mai frumoase în lumina de la amurg.

Putem recunoaște cu ușurință Jupiter și Saturn, prima fiind mai luminoasă ca orice altă stea, iar cea din urmă fiind una dintre cele mai luminoase. În plus, Saturn are și o strălucire distinctă, în nuanțe aurii. Saturn este la est de Jupiter pe cer, iar spre deosebire de alte stele care „sclipesc”, Jupiter și Saturn strălucesc în mod constant.”, scrie site-ul https://www.descopera.ro/

“Cele mai mari planete din sistemul solar se vor afla foarte aproape aparent una de alta, atât de aproape încât vor părea un astru dublu.

Apropierea minimă și rară se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18.00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop vom putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor. Dacă ar fi să puteți obseva cerul doar o noapte în 2020, alegeți noaptea de 21 decembrie!”, scrie site-ul Observatorului  Astronomic București.

Sursa Foto https://earthsky.org/
Sursa Foto https://earthsky.org/

„Marea conjuncție”, eveniment  rar ce nu trebuie ratat

“Saturn este a șasea planetă de la soare. Este cea mai îndepărtată și mai lentă planetă pe care o putem vedea cu ușurință doar cu ochiul liber. Orbitorul Jupiter, a cincea planetă de la soare, este a doua cea mai lentă planetă strălucitoare, după Saturn. În virtutea mișcărilor lor lente în fața constelațiilor zodiacale, Jupiter și Saturn au cele mai rare conjuncții ale planetei luminoase.

Saturn are nevoie de aproape 30 de ani pentru a merge în jurul soarelui, în timp ce Jupiter are nevoie de aproape 12 ani. Astfel, la fiecare 20 de ani, Jupiter îl ajunge din urmă pe Saturn. ” conform site-ului EarthSky 

Publicitate

Publicat de: Ciobica Andreea

Alte articole

Foto: Prefectul județului Suceava, Iulian Cimpoeșu, a convocat la solicitarea Patronatului Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava și Federația Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est, Comisia de Dialog Social de la nivelul Instituției Prefectului

Având în vedere situația turismului local și național în contextul crizei generate de epidemia COVID-19, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.