PESTE 100 DE KG DE MATERIALE PIROTEHNICE CONFISCATE DE POLIȚIȘTI ÎN ULTIMELE 24 DE ORE ATENȚIE LA UTILIZAREA MATERIALELOR PIROTEHNICE DE REVELION!

“Multe dintre obiectele pirotehnice sunt periculoase şi vă pot răni sau chiar lăsa invalizi, pot provoca incendii şi distrugeri de bunuri. Astfel de accidente au loc an de an, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pentru a preveni incidentele neplăcute şi pentru menţinerea unui climat de siguranţă publică în preajma sărbătorilor de iarnă, poliţiştii suceveni recomandă cetăţenilor să achiziţioneze doar obiectele pirotehnice permise de lege, doar de la societăţi autorizate şi să le utilizeze în condiții de siguranță.

Verificaţi dacă aceste produse au inscripţionate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucţiuni de folosire, termenul de garanţie şi, foarte important, pericolele care pot apărea odată cu păstrarea sau manipularea lor necorespunzătoare.

Și în cursul zilei de ieri polițiștii au efectuat mai multe controale fiind confiscate aproape 100 de kg de materiale pirotehnice.

La 30.12.2020 în jurul orei 13.00, în cadrul planului de acţiune în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea evenimentelor negative în zona municipiului Vatra Dornei – „Foc de artificii 2020”, vizându-se cu precădere comercializarea articolelor pirotehnice, polițiștii din cadrul B.I.C. l-au depistat în piața agroalimentară a localității pe un bărbat de 27 ani, din mun. Vatra Dornei, care comercializa articole pirotehnice, fără drept.

Cu ocazia verificării tarabei deținute de către persoana în cauză, în interior au fost identificate petarde marca Piccolo Corsair (59 de bucăți) și un emițător de sunet.

De asemenea, cu ocazia controlului autoutilitarei deținută de către același bărbat, au fost identificate în interior 12 baterii pirothenice, a câte 30 de focuri fiecare.

S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de “orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Articolele pirotehnice, au fost  ridicate  în vederea continuării  cercetărilor.

Tot la 30.12.2020, polițiștii l-au identificat pe un bărbat de 37 ani, din mun. Suceava, în parcarea unui centru comercial din mun. Suceava, care deținea și depozita în vederea comercializării fără drept, în portbagajul autoturismului proprietate personală, cantitatea de aproximativ 80 de kg. articole pirotehnice, din categoriile F1 și F2.

S-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Totodată, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor cantitatea de aprox. 80 kg. articole pirotehnice în valoare de aprox. 5.000 lei.

Articole pirotehnice permise publicului larg sunt doar cele din categoriile  F1 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel de risc foarte scăzut şi nivel de zgomot neglijabil  gen artificii (steluţe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliţişi P1  – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment şi articole de scenă, care prezintă un risc scăzut

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 1 şi P1 pot fi achiziţionate şi utilizate doar de persoanele cu vârsta peste 16 ani.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice  în următoarele situaţii:

  1. Între orele 24.00 – 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  2. La o distanţa mai mica de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  3. La o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  4. La o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  5. În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  6. Pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  7. La o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Articolele pirotehnice din categoria P1 se pot utiliza doar în scopurile menţionate de producătorul acestora, utilizarea necorespunzătoare fiind sancţionată cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.

Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate pirotehnicienilor constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Facem un apel special la părinţi de a-şi proteja copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii ce le pot pune viaţa în pericol! De asemenea, facem un apel special la cetățeni să nu utilizeze materiale pirotehnice în preajma aniumalelor de companie sau a celor fără stăpân efectele asupra acestora fiind din cele mai grave, generând suferințe și stări totale de disconfort.

POLIȚIȘTII SUCEVENI VĂ UREAZĂ LA MULȚI ANI ȘI UN AN 2021 MAI BUN!”, comunicat al IPJ Suceava.

Publicitate
alessia

Publicat de: Ciobica Andreea

Alte articole

3 suspecți de fapte de furt au ajuns în arestul IPJ Suceava

Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a organizat, la primele ore ale zilei de 26 martie, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.