ANITP și Asociația Institutul Bucovina au organizat o întâlnire de lucru pentru prevenirea fenomenului traficului de persoane, în contextul situației actuale de la granițele României

Situația refugiaților ucraineni, din perspectiva amplificării fenomenului traficului de persoane în contextul migrațiilor masive pe teritoriul României a fost dezbătută joi, 3 martie 2022, la sediul Asociației Institutul Bucovina, acolo unde, la inițiativa Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, prin Centrul Regional Suceava, a fost convocată o întâlnire de lucru pentru a stabili măsurile prin care cetățenii ucraineni pot fi protejați în fața acestui pericol.

În ultimele zile, prin solidaritatea românilor de acasă și a celor prezenți la punctele de trecere a frontierei, miile de refugiați au fost întâmpinați de voluntari, care au coordonat acțiunile de fluidizare a mulțimii și le-au împărțit acestora alimente, produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și alte bunuri necesare. Cea mai mare problemă rămâne, totuși, cea a locurilor de cazare, o nevoie pe care românii din diferite zone ale țării, încearcă să o rezolve. În acest context, au fost semnalate și posibile cazuri de trafic de persoane. Cetățenii ucraineni, majoritatea femei și copii aflați în situații vulnerabile și fără locuință, se încadrează profilului victimelor vizate de traficanții de persoane.

Organizatorul întâlnirii, ANITP, transmite că “în scopul asigurării siguranței refugiaților, autoritățile române au un răspuns coordonat și ferm în ceea ce privește prevenirea victimizării acestora. În cadrul acestui demers, prevenirea și combaterea traficului de persoane ocupă un rol important pe agenda autorităților române cu responsabilități în domeniu. ANITP colaborează cu instituții guvernamentale, organizații neguvernamentale și organizații internaționale, în vederea furnizării de informații necesare reducerii riscului la care aceștia pot fi expuși.”

Astfel, discuțiile din cadrul întâlnirii au reunit specialiști din partea următoarelor instituții naționale și internaționale.

  • Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava (reprezentant Laura Stadler – inspector de specialitate);

  • Inspectoratul Județean de Poliție Suceava (reprezentant Ionuț Epureanu – comisar șef de poliție);

  • Instituția Prefectului județului Suceava;

  • Uniunea Ucrainenilor din România;

  • Organizația Salvați Copiii – Filiala Suceava;

  • Biserica Baptistă Calafindești;

  • Biserica Penticostală Pătrăuți;

  • Biserica Penticostală Vicov;

  • Biserica Penticostală Vicovu de Jos;

  • Asociația Institutul Bucovina;

  • Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale;

  • Asociația MGM;

  • Compania de transport Euro Fratello;

  • International Justice Mission;

  • RoConect;

Participanții au subliniat importanța unei colaborări strânse în cadrul organismelor pe care le reprezintă, pentru centralizarea informațiilor existente cu privire la organizațiile care pot oferi un astfel de sprijin. În momentul pătrunderii în țară, refugiații au nevoie de o primă informare corectă cu privire la numerele de telefon pe care le pot apela în caz de urgență și serviciile care sunt puse la dispoziția acestora. ANITP mai arată că este implicată în susținerea directă a refugiaților, prin sprijinirea organizațiilor care acordă asistență acestora (resurse financiare, alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, etc).

Totodată, la nivelul județului Suceava, Asociația Institutul Bucovina a lansat un apel pentru voluntarii care doresc să se implice în ajutorarea persoanelor care trec granița României, iar aceștia se pot înscrie prin completarea următorului formular: https://forms.gle/cCJGSNgi5F7zAXiW7.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

3 suspecți de fapte de furt au ajuns în arestul IPJ Suceava

Poliția municipiului Câmpulung Moldovenesc a organizat, la primele ore ale zilei de 26 martie, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.