Peste 300 de participanți la trafic testați cu aparatele drugtest și etilotest în acest weekend

Polițiștii continuă activitățile cu efective sporite pentru identificarea șoferilor care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise și pun în pericol siguranța rutieră. Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

În municipiul Fălticeni și în zona arondată, efectivele de poliție au fost suplimentate, fiind organizate controale și filtre rutiere. Prezența activă a polițiștilor a făcut să nu se înregistreze accidente rutiere grave, polițiștii identificând la timp șoferii iresponsabili care au consumat alcool și au urcat la volan.

Astfel, la data de 10.07.2022, orele 16:00, echipajul de poliție din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, a oprit pentru control un autoturism care circula pe str. Plugari din mun. Fălticeni, la volanul acestuia fiind identificat un bărbat din municipiul Fălticeni.

Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, recoltându-i-se probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Verificând certificatul de înmatriculare s-a constatat faptul că autoturismul are inspecția tehnică periodică expirată din data de 17.08.2021. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. de art. 336 alin. 1 din Cod Penal. Totodată, șoferul a fost sancționat contravențional și pentru încălcarea prev. art. 36 alin. 1 și art. 10 alin. 1 din OUG 195/2002 cu amendă în cuantum de 3190 de lei și s-a reținut certificatul de înmatriculare al autoturismului.

Tot ieri, în jurul orelor 11:30, un echipaj din cadrul Poliţiei Mun. Fălticeni, a oprit în trafic pe Bulevardul Revoluţiei, un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat din com. Vadu Moldovei. Conducătorului auto, i s-a solicitat să prezinte documentele personale cât şi ale autoturismului, dar a declarat verbal că nu deţine permis de conducere. Fiind verificat în baza de date șoferul nu figureză cu permis de conducere, motiv pentru care a fost condus la sediul Poliţiei Mun. Fălticeni în vederea luării măsurilor legale.

Șoferul a fost testat alcoolscopic, rezultatul find 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat și a condus la Spitalul Municipal Fălticeni în vederea prelevării de mostre biologice.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul având o alcoolemie de peste 0,80 mg/l alcool pur în sânge, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. 1 din Cod Penal şi conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a deţine permis de conducere faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335, alin. 1 din Cod Penal”.

La data de 10.07.2022 ora 17.24, echipajul din cadrul Poliției Municipiului Fălticeni, în timp ce efectua serviciul de patrulare cu autospeciala din dotare pe strada Republicii, a observat un autoturism care se afla oprit pe carosabil.

La folosirea semnalelor sonore și luminoase ale autospecialei, autoturismul a rămas în aceeași poziție iar după ce un membru al echipajului a mers la autoturism pentru a vedea care este situația acestuia, conducătorul auto a efectuat o manevră de deplasare a autoturismului, pe o distanță de 1 metru pentru a lăsa banda liberă de circulație. Conducătorul auto al a coborât ulterior din autoturism și s-a constatat faptul că emana halenă alcoolică. Conducătorul auto a fost condus la sediul Poliției mun. Fălticeni loc unde a fost testat cu aparatul etilotest rezultând valoarea de 1,35 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni în vederea recoltării mostrelor de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unu vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau altor substanțe”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 336 alin. 1 din Codul penal.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani. Aceleași pedepse se aplică și șoferilor care conduc sub influența substanțelor interzise, se arată într-un comunicat de presă emis de Poliția Suceava.

Publicitate

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.