4 tineri însoțiți de 2 specialiști ai Asociației Institutul Bucovina au participat la un training Erasmus+ pentru antreprenoriat organizat în Marea Britanie

În perioada 20-23 septembrie 2022, 6 delegați ai Asociației Institutul Bucovina au participat la evenimentul C2 din cadrul proiectului Erasmus+ Entrepvet – ENTREpreneurship Practices in VET (2020-1-UK01-KA226-VET-094551), organizat sub forma unui training în orașul Aldershot din Marea Britanie.

Din componența grupului au făcut parte, în calitate de traineri, Adina Mocanu – specialist relații publice, alături de prof. Nicoleta Tudurean de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Din cadrul aceleiași instituții de învățământ au fost selectați drept participanți – 2 elevi cu rezultate academice deosebite, echipa fiind completată de încâ un elev de la Liceul Tehnologic nr. 1 Câmpulung Moldovenesc și un voluntar al Asociației Institutul Bucovina.

,,Training-ul din Marea Britanie reprezintă continuarea primului eveniment de acest tip organizat în luna mai, în Olanda, pentru instruirea a 28 de formatori din țările partenere. 14 dintre aceștia au fost desemnați să susțină sesiunile de instruire și în Aldershot, de această dată pentru un număr de peste 40 de tineri beneficiari ai proiectului Entrepvet. Acesta vizează crearea unui curriculum VET axat pe dezvoltarea abilităților digitale și a gândirii antreprenoriale, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani.

Peter Grant, CEO al WSX Enterprise, alături de Adriana Crear – coordonator proiecte și Graham Nicholls – președintele MADPL, au luat cuvântul în deschiderea evenimentului, prezentând agenda de lucru și un scurt istoric al organizației. Prima sesiune de training, respectiv modului Comunicare, a fost susținută de reprezentanții Asociației Institutul Bucovina, care au i-au invitat pe tineri să participe la discuții legate de antreprenoriat, comunicarea și limbajul corpului în mediul business, caracteristicile unui șef VS. lider și feedback constructiv. Elementele teoretice s-au armonizat cu activitățile practice, prin două jocuri care le-au testat capacitatea de lucru în echipă, abilitățile de comunicare și luare a deciziilor, încurajându-i, în același timp, să descopere mai multe unii despre ceilalți.  

După-amiază, Adriana Crear de la WSX Enterprise a subliniat diferențele dintre angajarea pe cont propriu și cea în cadrul unei organizații, continuând mai apoi cu delimitarea conceptuală a noțiunilor de “abilități” și “competențe”.

Prezentările din prima parte a zilei de miercuri au fost pregătite de partenerii din Turcia – organizația MUSEV, care au adus în discuție ideea de networking, exemplificând modul de formare al unei rețele, printr-un joc în care delegații europeni au creat o astfel de legătură cu ajutorul unui ghem de ață. Reprezentanții Athens Lifelong Learning Institute i-au încurajat pe tineri să creeze, mai apoi, profilul unor persoane celebre – modele de personalități cu o puternică încredere de sine.  

În cea de-a treia zi, specialiștii de la Pro Work, Olanda au abordat subiectul „Digital toolkit”, unul dintre rezultatele acestui proiect, vorbind astfel despre programe utile în mediul online și primii pași în crearea unei afaceri. Graham Nicholls, de la MADPL a continuat cu prezentarea celor 7 module cu tematică antreprenorială – dezvoltate în cadrul proiectului, finalizând activitățile programate joi. După amiază, gazdele au organizat o vizită culturală în orașul Guildford din regiunea Surrey și un tur ghidat al celor mai importante obiective centrale. Vineri, 23 septembrie, președintele organizației Make a Dream Publishing Limited a explicat etapele inițierii unei afaceri în sectorului economiei sociale, această ultimă activitate fiind urmată de ceremonia de înmânare a certificatelor.

Pentru tinerii din România, experiența Erasmus+ a reprezentat o oportunitate de dezvoltare a abilităților de comunicare în limba engleză și extindere a orizonturilor. Atelierele de educație non-formală, arată aceștia, i-au ajutat să depășească barierele, să se cunoască mai bine pe ei înșiși, să înțeleagă măsura în care un antreprenor își poate asuma riscuri și să dobândească aptitudini indispensabile în sectorul business: creativitatea, încrederea în sine, și deschiderea către nou”, potrivit Asociației Institutul Bucovina.

Publicitate
serjexim

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

POLIȚIȘTII PREZENȚI LA PARADA MILITARĂ ȘI ÎN MIJLOCUL SUCEVENILOR DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

La acest ceas aniversar, simțim cu atât mai mult mândria că suntem români și că …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.