Expoziția ,,Olha Kobylianska – M-am născut în Bucovina” de săptămâna viitoare, la Muzeul de Istorie Suceava

Muzeul Național al Bucovinei și Muzeul Regional Cernăuți invită publicul, miercuri, 15 mai 2024, ora 13, la Muzeul de Istorie Suceava, la vernisajul expoziției ,,Olha Kobylianska – M-am născut în Bucovina.”

Expoziția a fost realizată cu ocazia aniversării a 160 de ani (în 2023) de la nașterea scriitoarei Olha Kobylianska, reprezentantă de seamă a curentului literar modernist ucrainean.

Romanele sale explorează stările sufletești specifice micii burghezii intelectuale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și pledează pentru emanciparea femeii.

Olha Kobylianska s-a născut la data de 27 noiembrie 1863 în orașul Gura-Humorului, pe atunci în componența Imperiului Austro-Ungar.

Crescută în peisajul magnific al munților Carpați, atât în Gura Humorului cât și în Câmpulung Moldovenesc, Olha Kobylianska a început să scrie nuvele și poezii în limba germană, limba oficială din Bucovina acelor timpuri, încurajată fiind de frații și sora ei mai mare.

În 1891 s-a mutat la Cernăuți, unde, a luat legătura cu scriitorii ucraineni Leisa Ukrainka, Natalia Kobrynska, Osyp Makovei, Ivan Franko, Vasyl Stefanyk și Mykhailo Kotsiubynsky, care au adus schimbări majore în viziunea sa culturală.

Prin intermediul prieteniei cu Kobrynska și Okunevska, Olha Kobylianska s-a implicat în mișcarea feministă din Ucraina, ținând discursuri și scriind articole. Conform propriei sale viziuni, pentru a duce o viață armonioasă, înțeleaptă și morală, nu doar femeile, ci și bărbații trebuiau să își ridice permanent nivelul spiritual, intelectual și cultural.

A încetat din viață la 21 martie 1942 în orașul Cernăuți.

În cariera sa, Olha Kobylianska a creat un număr mare de povestiri scurte, poeme epice, nuvele și romane. La sfârșitul primului deceniu al secolului al XX-lea, ea a fost recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari prozatoare ale școlii moderniste ale literaturii ucrainene.

Bulevardul pietonal central din Cernăuți îi poartă nunele dar scriitoarea este destul de puțin cunoscută la noi, prin urmare expoziția este binevenită.

 

Publicitate

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

O mamă de 75 de ani a cerut ajutor Poliției pentru evacuarea fiului scandalagiu

O femeie în vârstă de 75 de ani, din Frătăuții Noi, a cerut ajutor Poliției, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.