Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina se va inaugura la Siret săptămâna viitoare

Muzeul de Istorie Siret și Memorialul Holocaustului Evreilor din Bucovina se va inaugura săptămâna viitoare. Deschiderea oficială va avea loc joi, 23 mai, începând cu ora 13.00. Va avea loc și un recital de pian la patru mâini susținut de Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu.

Printre invitații care au confirmat participarea la inaugurarea muzeului sunt președintele Consiliului Regional Schwaben, Martin Sailer, responsabila de parteneriatul Schwaben-Suceava, Katharina Haberkorn, vice-ambasadoarea Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, dr. Rebecca Shah, reprezentantul muzeului Yad Vashem, din Ierusalim, directorul diviziei de arhive, Alexander Avram, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Luca Niculescu, rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof.univ.dr. Mihai Dimian, deputatul Andy-Gabriel Grosaru.

Dintre directorii de muzee invitați de managerul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Ursu, vor fi prezenți săptămâna viitoare la Siret colegii săi de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal, de la Brașov, Târgu Mureș, Vrancea, Timișoara, Vaslui, Muzeul Național al Literaturii Române, Neamț, Botoșani, Cernăuți, directorul Arhivelor Naționale.

Din Memorialul Holocaustului din Bucovina face parte zidul exterior al muzeului, pe care sunt amplasate peste 53.000 de plăcuțe cu nume ale evreilor bucovineni deportați în Transnistria. Acest memorial a fost realizat cu sprijinul Yad Vashem The World Holocaust Remembrance Center, the Central Database of Shoah Victims’ Names și al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.  Deoarece numărul celor care au murit în Transnistria nu este cunoscut nici acum cu exactitate, pe zid au fost amplasate 56.000 de plăcuțe, pentru eventualitatea că pe parcurs vor apărea informații și despre alte victime.

Clădirea muzeului este monument istoric; valoarea lucrărilor de reabilitare este de 4,2 milioane de lei fără TVA.

Reabilitarea muzeului face parte dintr-un proiect integrat derulat în parteneriat între Consiliul Județean Suceava și Primăria Siret, denumit „Creșterea calității vieții în orașul Siret prin cultură, educație permanentă și spații urbane moderne”, în valoare totală de 24,31 milioane de lei (5,15 milioane de euro), finanțat cu fonduri europene.

Publicitate

Publicat de: Suceava Info

Alte articole

O mamă de 75 de ani a cerut ajutor Poliției pentru evacuarea fiului scandalagiu

O femeie în vârstă de 75 de ani, din Frătăuții Noi, a cerut ajutor Poliției, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.