Slujba de Inviere din bisericile Banesti, Stamate, Fintinele si Cotu Dobei.

Nota: Finalul articolului contine imagini foto si video de la Slujba de Inviere

In noaptea de Pasti, credinciosii ortodocşi, potrivit traditiei statornicite de veacuri, se aduna in lacasurile de inchinare, purtand in maini felurite lumanari si asteapta tacuti ca ceasornicul care masoară timpul curgator spre vesnicie sa marcheze miezul nopţii. “Veniti de luati Lumina”

Lumina Sfanta de la Ierusalim a ajuns seara trecuta si in bisericile din comunitatea de crestini ortodocși din satele Banesti, Fintinele, Stamate si Cotu Dobei.
An de an, Slujba de Inviere oficiata de preot paroh Ilie Martineac, in biserica din Cotu Dobei incepe in jurul orei 22:00, deoarece in jurul orei 00:30 preotul avea sa oficieze Slujba de Inviere si in biserica din satul Banesti.

Slujba de Inviere oficiata de preotul paroh Catalin Serediuc a inceput la biserica din satul Fintinele, in jurul orei 23:50, pe cand la biserica din Stamate preotii Mihai si Valentin Leuca a inceput oficierea slujbei in jurul orei 01:00

Indiferent de biserica in care te aflii, momentul cel mai asteptat de credinciosi este acela in care preotul, dupa ce aprinde lumanarea sa din candela nestinsa ce se afla pe Sfanta Masa – simbol al mormantului lui Hristos, iese in fata Sfantului Altar zicand: Venti de luati lumina!

Rand pe rand, credinciosii, aprind facliile lor din cea a preotului, apoi unii de la altii, incat, după cateva minute, o mare de lumina inunda intreaga biserica, risipind intunericul. La acest indemn, toti credinciosii iau lumina de la preot si ies afara in fata bisericii, unde este asezata o masa pe care stau : Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si doua sfesnice cu lumanari aprinse.

Slujba incepe afara cu citirea evangheliei invierii (Matei XXVIII, 1-16). Dupa aceasta preotii da binecuvantarea pentru inceputul utreniei “Slava Sfintei si celei de o fiinta si de viata facatoarei si nedespartitei Treimi, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor”, si toti canta impreuna cu preotul: “Hristos a inviat din morti, cu moartea pre moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le” (de trei ori).
Preotii rostesc apoi stihurile Pastilor, cadind in jurul mesei, apoi rostesc ectenia mare, dupa care conform traditiei locale o parte din crestini intra in biserica, iar o alta parte se indreapta cu Lumina Sfanta la cimitire si aprind faclii, la mormintele parintilor, rudelor sau celor dragi, trecuti la cele vesnice, asa avand si ei parte de una si aceeasi Lumina de la Invierea Domnului, caci Hristos “cu moartea pre moarte a calcat si celor din mormanturi viata daruindu-le”.

Prin urmare, Invierea Domnului, pe care o retraim in fiecare an ca eveniment unic, a fost asociata intotdeauna cu lumina. De aceea Pastele este sarbatoarea luminii, iar in perioada ce urmeaza, pana la Inaltare, se vorbeste tot mai mult despre lumina necreata ce izvoraste din mormantul lui Hristos

La finalul liturghiei, este obiceiul ca, in aceasta noapte, sa se sfinteasca painea numita pasti, astfel preotii sfintesc cosurile pline cu bucate traditionale pregatite special pentru acest moment, cosuri umplute cu oua rosii, pasca cu branza, cozonaci cu nuca, vin, care dupa sfintire va fi folosita la mesele importante de peste an.

In Moldova mai ales, dar si in alte zone ale tarii, femeile pregatesc din grau pasca. Ea se framanta din faina curata de grau, la care se adauga lapte, uneori si oua. Pasca are forma rotunda pentru ca, in popor, se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Pe margini se pune un colac impletit in trei, iar la mijloc se face o cruce din aluat, simbolizand crucea pe care a fost rastignit Hristos. Intre impletituri se pune branza sarata sau dulce, framantata cu ou si stafide.

Primi care au sfintit cosurile, au fost credinciosi din satul Cotu Dobei, acestia au sfintit in jurul orei 23:50 urmati de enoriasi din Fintinele, in jurul orei 03:00. La biserica din Banesti, cosurile au fost sfintite in jurul orei 04:30, urmand si randul celor din Stamate, acestia au sfintit cosurile tocmai in ziua, dupa ora 05:00.

Sursa: crestinortodox.ro

Video

Galerie foto: Slujba de Inviere din bisericiile Banesti, Stamate, Fintinele, Cotu Dobei.

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

A murit Eugen Girigan, unul dintre cei mai buni ingineri de drumuri și poduri

Eugen Girigan, unul dintre cei mai buni ingineri de drumuri și poduri din județ a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.