20 de ani de colaborare cu Regiunea Schwaben-Germania

În data de 2 August a.c., orele 16,30 la sediul DGASPC Suceava am primit vizita președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur însoțit de vicepreședintele Marin Gheorghe Niță, împreună cu o delegație din Germania, condusă de președintele Regiunii Schwaben – Jurgen Reichert, și de cel care de 20 de ani face legătura dintre cele două ținuturi prietene- Otto Hallabrin, directorul Institutului Bukowina din Augsburg. 
Pe lângă prezentarea amplă a serviciilor la nivel județean, discuțiile care au urmat au fost mai mult decât un schimb de experiență, creându-se o punte de legatură între specialiștii din cele două ținuturi, marcând astfel 20 de ani de colaborare fructuoasă.
La discuții a conducerea și specialiști din cadrul aparatului propriu și din cadrul consiliului județean, șefi de centre, reprezentanți ai Așezământului ”Sfântul Leontie”Rădăuți, ai Spitalului de Urgență ”Sfântul Ioan” Suceava, ai Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, ai Spitalului de Psihiatrie Siret, medici psihiatri și psihologi, invitați de specialitate din cele două regiuni prietene.

În zilele următoare au avut loc vizite ale reprezentanților delegației din Schwaben în cadrul centrelor de plasament pentru copii și în cadrul centrelor de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din județul Suceava.

Astfel în data de 3 august a.c.

  • 3 august începând cu ora 9.00- Delegația însoțită de către vicepreședintele Consiliului Județean Suceava și conducerea D.G.A.S.P.C. Suceava, a vizitat o parte din serviciile sociale oferite în orașul Gura Humorului, respectiv: case de tip familial pentru copii cu dizabilități, centrul de recuperare, centrul multifuncțional destinat victimelor violenței în familie, centrul social cu destinație multifuncțională Gura Humorului, echipa mobilă Siret.

De la orele 14,30 – Vizita s-a extins la centrele din municipiul Suceava:

  • Centrul maternal Suceava

  • Casa de tip familial Colț Alb Suceava

  • Centrul de plasament Speranța

  • Biblioteca Bucovinei ”I.G. Zbierea” Suceava – proiectul ajutor la teme și cercul de limba germană.

Oaspeții s-au bucurat pe parcursul întregii zile de jocuri ale copiilor, o piesă de teatru realizată de copiii de la Gura Humorului și de discuții cu copiii, în cadrul cărora oaspețiiau împărtășit din experiențele sistemului de protecție din Germania și despre protecția copilului.

    • 4 august începând cu ora 9 – Asocieri de succes

Domnul Johann Miller, expert pe asistență socială din regiunea Schwaben, a vizitat obiective denumite de către noi Asocieri de succes:

  • vizită la Complexul de recuperare neuro – psiho – motorie ”Blijdorp – O Nouă Viață” Suceava, unde s-au purtat discuții fructuoase cu conducerea centrului iar reprezentantul delegației s-a declarat mulțumit de ceea ce vede și de modul în care se desfășoară activitatea de recuperare.

  • Vizită la Fundația Umanitară ”O Nouă Viață” Siret, unde a fost vizitat centrul vocațional al fundației și garsonierele în care locuiesc tinerii cu dizabilități.

  • Vizită la Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu Handicap ”O Nouă Viață” Siret-au fost vizitate casele, s-a stat de vorbă cu tinerii, s-au împărtășit impresii și experiențe.

  • Așezământul de copii ”Sfântul Ierarh Leontie” Rădăuți. Au fost vizitate casele, atelierul de pictură și expoziția de pictură, cercul de muzică. Copiii au fost veseli și comunicativ iar oaspetele nostru încântat de tot ceea ce a văzut că s-a realizat în cadrul acestor parteneriate public – private. Considerăm că aceste parteneriate constituie exemple de bune practici.

  • Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Zvoriștea. A fost vizitat centrul, atelierele de terapie ocupațională, cabinetul de kinetoterapie.

    • 5 august începând cu ora 9.00

  • Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei. A fost vizitat centrul, atelierul de terapie ocupațională, cabinetele. Au fost împărtășite impresii, experiențe iar beneficiarii au fost bucuroși să ne arate camerele dar și lucrurile realizate de ei în atelier.

  • Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Todirești. De asemeni a fost vizitat centrul, cabinetele de terapie, atelierul de terapie ocupațională.

Oaspeții nostru s-a arătat plăcut impresionați de faptul că ceea ce au văzut că se întâmplă în sistemul nostru de protecție nu seamănă deloc cu ceea că își închipuiau că se întâmplă. Respectarea standardelor ținând cont de interesul superior al beneficiarilor a fost un aspect remarcat și apreciat.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Ultima oră : Două persoane au murit după ce un motoscuter a intrat într-un podeț pe raza satului Budeni din orașul Dolhasca

Motoscuter intrat într-un podeț pe raza satului Budeni din orașul Dolhasca, joi noapte în jurul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.