1 octombrie: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea amintește o minune care a avut loc la Constantinopol și celebrează protecția oferită creștinilor de Maica Domnului

Acoperământul Maicii Domnului cunoscută în spațiul slav ca Pocrov  este o sărbătoare a Maicii Domnului prăznuită în Biserica Ortodoxă și în bisericile greco-catolice. Sărbătoarea amintește o minune care a avut loc la Constantinopol în secolul al IX-lea: apariția Sfintei Fecioare Maria în fața ascetului Andrei și celebrează protecția oferită creștinilor de Maica Domnului. Ziua prăznuirii acestei sărbători este 1 octombrie (sau 14 octombrie în bisericile ce folosesc calendarul iulian).

Conform tradiției creștin-ortodoxe, Maica Domnului s-a arătat în secolul al IX-lea în Biserica Vlaherne din Constantinopol (actualul Istanbul), unde erau păstrate atunci mai multe relicve sacre ale ei (veșmântul, omoforul și o parte din brâu). Biserica „Sfânta Maria” din Vlaherne fusese construită în anii 450 de împărăteasa Pulcheria, soțul ei Marcian (450-457), în suburbia Vlaherne a capitalei imperiale Constantinopol.

Apariția Maicii Domnului a avut loc în timpul domniei împăratului Leon cel Înțelept (886-912). Astfel, potrivit tradiției, la 1 octombrie, în timpul privegherii de toată noaptea în cinstea Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne cam pe la orele 4 dimineața, ascetul Andrei (care era de naționalitate slavă sau, după alte surse, scită) a trăit un moment de extaz mistic și a văzut-o trecând prin ușile împărătești pe Sfânta Fecioară Maria, sprijinită de sfinții Ioan Botezătorul și Ioan Evanghelistul și urmată de un alai de sfinți îmbrăcați în haine albe. Alaiul s-a îndreptat spre amvon, unde Maica Domnului a îngenuncheat și a început să se roage în lacrimi pentru toți credincioșii creștini. Sfânta Fecioară Maria i-a cerut fiului ei, Iisus Hristos, să primească rugăciunile tuturor oamenilor care îl imploră, invocând numele ei.

După terminarea rugăciunii, Maica Domnului s-a apropiat de altar și a continuat să se roage, apoi s-a înălțat în văzduh și și-a întins acoperământul ei peste toți oamenii care se aflau în biserică în semn de ocrotire a lor. Ascetul Andrei, martor la acest eveniment, l-a întrebat atunci pe ucenicul său, Epifanie: „Oare vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?”, iar Epifanie i-a răspuns: „O văd, sfinte părinte, și mă minunez, că o văd acoperind pe oamenii ce sunt în sfântul locaș cu cinstitul ei omofor, ce strălucește mai mult decât soarele”, potrivit Wikipedia.

În această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă. Credincioșii țin post în această zi sfântă pentru că astfel sunt feriți de boli, de supărări sau chiar de înec. Fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată, în ziua de Acoperământul Maicii Domnului se rugau să le fie acoperit capul cu păr. Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul. În această zi se spune că fetele care sunt împodobite pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită. În anumite zone ale țării, în această zi se stropesc vitele cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece. În această zi nu se taie părul. Se spune că, dacă este tăiat părul astăzi atunci el rămâne într-o legătură cu corpul. El nu trebuie aruncat, nici ars, pentru că va fi luat de vrăjitoare ori de oamenii răi care pot face farmece. În ziua de Pocroave se ține post până la prânz. Se mănâncă doar covrigi frământați fără lapte sau se bea doar apă ori ceai. Conform tradiției, în această zi se pomenesc cei trecuți în neființă, care se află sub protecția Maicii Domnului.

Publicitate
edyand

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

O mamă de 75 de ani a cerut ajutor Poliției pentru evacuarea fiului scandalagiu

O femeie în vârstă de 75 de ani, din Frătăuții Noi, a cerut ajutor Poliției, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.