Foto-video. Mii de credincioşi la hramul Mănăstirii Vorona

Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani şi-a serbat joi 08 septembrie 2017, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Praznicul Nașterii Maicii Domnului a adunat în incinta mănăstirii sute de credincioși care au luat parte la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte a rostit credincioșilor un cuvânt de învățătură.

Conform celor spuse de  Stavrofora Teofana Scântei, stareţa Mănăstirii Vorona, Icoana veche făcătoare de minuni a Maicii Domnului, este scoasă din sfântul altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” spre închinarea credincioşilor de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi de 08 septembrie la sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului.  Pelerinii prezenţi în număr mare la această sărbătoare s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni ce a fost scoasă din sfântul altar al Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ şi aşezată în curtea aşezării monahale, la slujba au fost prezenți și tinerii din Patriarhia Alexandriei ce au participat la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, desfășurată în perioada 1 – 4 septembrie 2017.

Mii de pelerini au venit încă de la orele dimineţii  pentru a participa la slujba hramului. Credincioşii s-au putut închina în cele trei sfinte lăcaşuri ale aşezări monahale: Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica „Naşterea Maicii Domnului” și Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Tinerii ortodocși din Africa au ajuns și la Mănăstirea Vorona. Delegația este însoțită pe parcursul întregii șederi în România de către jurnalistul Andrei Vlădăreanu. Acesta a declarat, pentru Info Suceava, Info Botoșani:

” Suntem un grup din 7 țări africane, ne-am strâns din toate părțile Africi de Est, tineri ortodocși și părinți ortodocși în vizită de două săptămâni în Moldova. Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși a fost prilejuită de manifestarea de la Iași, alături de multe alte țări.
Toți ne-am bucurat foarte mult de ospitalitatea tradițională românească, am fost primiți foarte bine peste tot, pe la mănăstiri, am vizitat mănastirile din zona Neamț, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihastria, apoi am vizitat Mănăstirea Dragomirna, iar de aici pornim către mănăstirile din nordul Moldovei, vom vizita mănăstirile Moldovița, Sucevița, Putna, Voroneț, vom rămâne o noapte la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Fiecare dintre ei, are câte o poveste minunată, fiecare a ajuns la ortodoxie într-un chip aparte, Dumnezeu a avut un plan cu fiecare, este foarte frumos și impresionant să descoperi cum a lucrat Dumnezeu în viața lor. Odată descoperită ortodoxia și-a insușit-o întru totul.
Am plecat în urmă cu două săptămâni din Tanzania către Nairobi unde ne-am întâlnit cu toții din toate cele 7 țări africane, pentru că Ambasada României din Nairobi este cea abilitate să elibereze vizele. Pe această cale doresc să mulțumesc domnului  ministru de externe Teodor Meleșcanu care cunoaște acest eveniment, doamnei ambasador Iulia Pataki din Kenya care ne-a ajutat enorm, alături de domnul consul Armand Barna care a fost alături de noi și care ne-au ajutat într-un timp scurt cu  vizele. Vor rămâne până pe 11 septembrie, când vor pleca către țările lor, cu multe amintiri de împărtășit mai departe celor de acasă”

Mănăstirea Vorona datează din sec. al XVII-lea, când mai mulți călugări au ridicat în acest loc o biserică de lemn, cu hramul Nașterea Maicii Domnului.

Articol de Ionel Curcan

Foto

Video

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Motociclist rănit după impactul cu un autoturism

Un motociclist a fost rănit și a fost transportat la spital după un accident în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.