Scenetă, paradă militară şi scurt ceremonial religios de Ziua Imnului Național

În Piaţa „Tricolorului”din municipiul Suceava, astăzi, 29 iulie, a avut loc ceremonia publică dedicată aniversării Zilei Imnului Naţional al României”, eveniment organizat de Garnizoana Suceava, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Bogdan Vodă” al judeţului Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi Primăria Municipiului Suceava.

Audiența a avut parte de o paradă militară şi un scurt ceremonial religios, după care elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 Suceava au prezentat un istoric al celor 6 imnuri naționale ale României care au existat de-a lungul vremii.

“Am avut 6 imnuri într-un secol: cel mai longeviv a fost imnul regal – 60 de ani.
Republica Populară Română a avut 2 imnuri, Republica Socialistă România a avut un imn. Imnul pe care-l sărbătorim acum împlinește, anul acesta, 30 de ani. Să simțim astăzi patriotism, să simțim astăzi că este imnul nostru și să-i dorim cu toții La Mulți ani!” a afirmat Prefectul Județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi.

După alocuțiunile autorităților prezente la eveniment, subprefectul Silvia Boliacu, vicepreşedintele CJ Suceava Gheorghe Niţă, viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi, cadre militare, Imnul Național al României, “Deşteaptă-te române!” a fost intonat de Corala “Leon Băncilă” din Fălticeni, dirijată de Alexandru Semeniuc.

Ziua Imnului Naţional al României – “Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită, an de an, la 29 iulie. Este data la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998. Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003 au amintit reprezentanţii Prefecturii Suceava.

Scurt istoric:

Ideea unui imn național s-a născut încă din 1840 în Principatele Române, când era cântat mai ales la festivitățile oficiale unde apărea domnitorul țării. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul “Imnului regal român” .Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I.
Imnul regal a fost înlocuit în 1948 de “Zdrobite cătușe”,apoi de “Te slăvim, Românie”! și de imnul comunist “Trei culori”.
Imnul „Deşteaptă-te române!” conţine 4 strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei „Un răsunet”. Versurile aparţin lui Andrei Mureşanu, iar muzica a fost compusă de Anton Pann.
Poemul “Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, scris în vremea Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile de Anton Pann.
În privinţa primei interpretări a cântecului au existat contradicţii. Unele surse spun că a fost cântat pentru prima dată pe 29 Iulie 1848 în Parcul Zăvoi din Râmnicul Vâlcea, altele susţin că este vorba despre o grădina din Scheii Braşovului, unde poetul l-ar fi recitat unor prieteni.
Imnul a fost interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol. În perioada comunistă au fost intonate mai multe imnuri de stat. Cel al poeţilor Eugen Frunză şi Dan Deșliu, „Te slăvim Românie” (1953-1977) sau şi „Trei culori cunosc pe lume”, variantă modificată a cântecului patriotic al compozitorului Ciprian Porumbescu.
.“Desteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluţia din Decembrie 1989, imnul naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991.

Publicitate

Publicitate
edyand

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Închirierea trotinetelor se reia în municipiul Suceava

Închirierea trotinetelor se reia în municipiul Suceava de la 1 mai prin programul Suceava EcoRide. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.