Gabriela Pușcașu

„Mama, inima copiilor” – un spectacol realizat de Gabriela Pușcașu

„Am prins drag de muzica populară, de dansul și portul popular datorită maestrului Mihai Fediuc. Cu ajutorul dumnealui, am ajuns să lucrez cu copiii din Roșiori de aproape 7 ani și să-i organizăm într-un ansamblu numit „Așa-i jocu-n Roșiori.” a declarat doamna Gabriela Pușcașu, un om simplu ce iubește copiii. A urmat Școala Populară de Arte și a ales să organizeze evenimente pentru a bucura copii.

Consideră că, prin hărnicie, femeile au contribuit și contribuie la bunăstarea familiilor, au născut și au crescut copii, au hrănit și au îmbrăcat toată casa și pe toți membrii familiei. Tot ele au păstrat credința și tradiția. Așa că în ziua de 3 Martie 2024, la căminul cultural din satul Roșiori , comuna Răchiți, județul Botoșani, ora 13:00 , este un bun prilej să ne amintim de rolul crucial pe care mamele și femeile, în general, îl au în viața noastră. Va fi un spectacol emoționant dedicat mamelor, femeilor din viața noastră unde sunteți cu toții invitați. Va participa și Ansamblul ,,Așa-i jocu-n Roșiori”, format din copii buni,muncitori și care, împreună, formează o familie. Alături de ei, e Narcis Fediuc, un bun coregraf și un bun prieten al copiilor. Fără susținerea lor, a părinților și a domnului primar, aceștia nu ar fi reușit să ducă tradiția mai departe. Activitățile lor se desfășoară în Căminul Cultural din Roșiori.

Ansamblul ,,Așa-i jocu-n Roșiori”

De asemenea, va mai participa Ansamblul „ Hora Dângeneană” care a fost înființat în luna ianuarie a anului 2022 și este alcătuit din formație de dansatori și are în componența sa și două tinere soliste de muzică populară: Denisa – Nicola Măntăluță și Maria – Denisa Baitanciuc, soliste cu un bogat palmares obținut atât la concursuri locale, naționale, dar și cu participare internațională. Atât dansatorii cât și solistele ansamblului sunt elevi și foști elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 Dângeni, ansamblul fiind creat ca urmare a unei inițiative a unui grup de profesori ai școlii din localitate și a domnului primar Claudiu Ilaș și cu concursul Consiliului local Dângeni.

Ansamblul „ Hora Dângeneană”

În scurtul interval de la înființare, sub îndrumarea  maestrului coregraf Ionel Petrișoru și a coordonatorului profesor Victor Tanasă, Ansamblul „Hora Dângeneană” a participat la o serie de concursuri unde s-a evidențiat prin câștigarea unui număr de premii, după cum urmează:

– Locul I la Festivalul „Mugurel Săuceștean” desfășurat în localitatea Săucești, județul Bacău;

– Locul I la Festivalul concurs cu participare internațională „Mugurașii”, desfășurat în localitatea Prisăcani, Iași;

– Trofeul Festivalului „ Mai… Românește…” desfășurat în comuna George Enescu, Botoșani ;

– Locul al II –a la faza județeană a Festivalului internațional al Cântecului,  Jocului și  Portului popular , „ Vasile Andriescu” ediția a XVI-a.

– Locul al II –lea la Festivalul Internațional de muzică populară „ Mugurelul”, ediția a XVII – a, Dorohoi.

  Grupul vocal ,,Crenguța de busuioc”

Lor li se alătură soliștii îndrăgiți:

Ana Maria Zvîncă

Are 18 ani şi este elevă la Liceul de Artă „Stefan Luchian”, Botoşani.  A descoperit muzica, în adevăratul sens al cuvântului, în urmă cu 9 ani, în satul natal – Mileanca, în fanfară, iar de atunci cântă și împărtășește bucuria pe care muzica i-o aduce cu toți oamenii dornici să o asculte. Tânăra îndrăgostită de folclor și de tradiție  provine dintr-o familie unde muzica mereu a fost pusă pe un piedestal . Tatăl ei cântă la trompetă și a încurajat-o , dar a și susținut-o în drumul pe care ea și l-a ales . Totodată a învățat-o să prețuiască darul pe care Dumnezeu i l-a oferit.

Ionela Prîsniac

Are  24 de ani si este originară din comuna Ungureni, județul Botoșani, dar locuiește în comuna Răchiți, județul Botoșani. Este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, masterul făcându-l tot la Iași! Îmbină perfect muzica cu domeniul medical, fiind chiar o terapie !

Muzica populară și dragostea pentru tradiție, dans popular, obiceiuri, port , o definesc întru totul. Este o simplă fată din Botoșani care iubește să cânte și să bucure inimile ascultătorilor cu darul primit de la Dumnezeu…glasul!

Giorgiana Edel Scutariu

Artistă născuta pe meleagurile lui Eminescu și Stefan Luchian,  scrie poezii, picteaza dar și cântă. A absolvit Scoala de Arte ” Ștefan Luchian”. Este artist și în arta gastonomiei fiind bucătarul șef în două restaurante!

Teodor Gireadă

În vârstă de 14 ani,este elev în clasa a VIII- a la Liceul de Arta “Ștefan Luchian” din Botoșani. Originar din Ipoteștii lui Eminescu, își cânta originile cu mândrie.

Iubește tradiția si portul popular. Cântă vocal de la 4 ani, iar de la vârsta de 6 ani descoperă necontenit secretul instrumentelor tradiționale de suflat și nu numai.

Iustina Lipovan

Are 10 ani, face canto de la vârsta de 5 ani cu dna Andreea Suceveanu și face parte din ansamblul artistic ,,Vatra Satului”. A participat la numeroase concursuri naționale și internaționale unde a câștigat premii și trofee însă cel mai important moment a fost în cadrul emisiunii ,, Românii au talent” unde a luat 4 de ,,DA” din partea juriului fiind foarte aproape de a ajunge în semifinale.

Carmen Cornaci

Desi Botoșaniul nu îi este orașul natal, iată că soarta a fost cea care a decis ca ea sa interpreteze, în calitate de solist de muzică populară, melodiile deosebite specifice acestei zone . Este absolventă a Școlii Populare de Artă, secția canto-muzică populară. Alături de activitatea artistică, a reușit să se facă remarcată și în mediul TV botoșănean, ca prezentator și realizator de emisiuni de folclor. Scena , portul si cântecul popular îi sunt cele mai dragi, astfel că în luna martie, anul 2015, imprimă albumul de debut cu Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros .

Georgiana Sănduleac

A urmat cursurile de canto popular sub îndrumarea doamnei Cornelia Ciobanu la Școala Populară de Arte„ George Enescu” din Botoșani și  a participat la numeroase concursuri, unde a obținut premii importante, O vedetă populară, unde a căpătat numele licuriciul  și Românii au talent, unde a ajuns până în finală, fiind două dintre cele mai importante și mai dragi participări TV!

Marian Hatman

Este un tânăr interpret de muzică populară care a pornit pe drumul cântecului la vârsta de 24 de ani și a început la această vârstă deoarece copilăria lui nu a fost una prea frumoasă. Cu încredere,pasiune pentru folclor se înscrie la Școala Populară de Arte Botoșani unde a avut îndrumător pe d-na Cornelia Ciobanu, unde a terminat cu notă maximă. Cu o ambiție și mare pasiune pentru tot ce este frumos, merge la Școală Populară de Artă din Suceava unde sub îndrumarea profesorului Cristian Munteanu, devine mai ambițios și reușește să aducă, în fața publicului, primul său album intitulat “Acum lume-i vremea mea”. Acum se bucură de toată munca pe care a depus-o fiind coordonator pentru mai mulți copii care iubesc tradiția noastră și cântecul popular.

Costaș Andrada

În vârstă de 16 ani , absolventă a Școlii Populare de Artă , a obținut numeroase premii la concursuri de interpretare folclorică.

Denisa Nicola Măntăluță

Născută pe 4 decembrie 2010, la Botoșani , locuiește împreună cu părinții în localitatea Dângeni. Are 13 ani și este elevă în clasa a VI- a la Scoala Gimnazială Nr. 1 Dângeni.

De mică iubește muzica populară și adoră să cânte, drept care a început cursurile de canto popular în august 2020. Datorită muncii ei și profesionalismului doamnei profesor Anamaria Pînzariu, Denisa a reușit nu numai să îndrăgească muzica populară, ci și să o cânte cu pasiune, participând la diverse emisiuni TV , spectacole, festivaluri și concursuri de muzică populară, la care a obținut premii importante.

Ianys Nicolas Ghiță

Studiază canto popular de la vârsta de 7 ani sub îndrumarea doamnei profesoare Mihaela Jitariu Ungureanu și face parte din grupul vocal ,,Străjerii Moldovei” de la Atelierul de folclor din Pașcani.

De-a lungul timpului a câștigat numeroase premii și trofee. De asemenea a participat la diverse emisiuni TV. Fredonează mai multe melodii, printre care și un cântec propriu realizat alături de orchestra ,,Rapsozii Botoșanilor”, dirijor Ion Oloieru, intitulat ,,Vara când e vremea bună” .În luna iulie a participat la spectacolul realizat cu ocazia zilelor Municipiului Pașcani, unde a cântat individual trei piese.

Robert Chelariu

Vine din Pașcani, jud. Iași și are 10 ani. Este înscris la Școala de Muzică „Aria Academy” de aproximativ 10 luni, iar profesorul îndrumător îi este Mihai Dolhascanu. Vocea i-a fost descoperită în timp ce cânta la slujbele bisericești.

Ioana Filip

Este elev la Colegiul ,,Mihai Eminescu” Suceava și absolvent al Școlii de Arte ,, Ion Irimescu” Suceava. Muzica este marea sa iubire , prin ea explorează trăirile sufletului. Cei din locul unde a crescut îi spun ,,Fata cu cântecul”, a crescut cu dragostea bunicilor cărora le este datoare de a păstra cântecul în tot locul.

Oana Bejinariu

În vârstă de 12 ani, face parte din ansamblul artistic ,,Vatra Satului” condus de domnul Nicolae Ciocan, a urmat cursurile de canto cu doamna Andreea Suceveanu, a participat la diferite concursuri și festivaluri, cum ar fi Festivalul Național ,,Saveta Bogdan” unde a luat trofeul secțiunii muzică populară.

Larisa Georgiana Borseri

În vârstă de 15 ani, învață la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare”. Studiază muzică de la 7 ani datorită doamnei profesoare Maria Șalaru ce o susține. De-a lungul timpului a adunat în palmaresul său multe premii obținute la diverse concursuri. Printre ele se numără și trofeul obținut la concursul ,,Dor de cântec românesc”,  trofeul secțiunii concursului ,,Staruri Moldovene” și trofeul pe categorie – Festivalul Artelor „Armonii în Timp”.

Anastasia Todirică

Este elevă la Școala Populară de Arte ,,George Enescu”, în anul II de canto, sub îndrumarea doamnei Alina Huțu și este elevă la Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga” Botoșani. De mică i-a plăcut să cânte, iar acum visul său s-a îndeplinit. Momentan nu are melodii propria, dar, pe viitor, în anul ce urmează, cu siguranță le va avea.

Matei Sebastian Roșu

Este elev în clasa a VII-a la Colegiul Național de Artă ,,Octav Băncilă ” din Iași. Studiază canto popular de aproximativ 5 ani la Centrul de Artă Iași cu dnl profesor Veaceslav Bînzari. La școală studiază instrumentele con francez și pian, iar la Palatul Copiilor studiază și trompetă. Iubește muzica populară, iubește să poarte costumul popular, iar în viitor își dorește să ajungă un interpret de muzică populară cunoscut.

Strugariu Marius

Cântă cu mult drag atât muzică populară, cât și ușoară. Din repertoriul său fac parte piese îndrăgite de noi toți, care fac orice petrecere mai emoționantă și mai frumoasă.

Daria Leancă

Este din localitatea Dimăcheni și învață la Școala Nr.1 Dimăcheni. De asemenea, este elevă la Școala Populară de Arte George Enescu Botosani, profesor îndrumător Lorena Andrisan Dupu.

Unik Land - Botoșani spațiu de joacă
Unik Land – Botoșani spațiu de joacă

Cei de la spațiul de joacă Unik Land, din Botoșani, vor crea o atmosferă de poveste pentru cei mici iar pe toată durata spectacolului și la final va fi prezentă Mascota Inima și vor avea un program de joacă cu Mikey ( jocuri , dansuri , modelaj de balone)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un interviu realizat de Emanuel Corduneanu

#ÎsRomân 🇷🇴 🤝

Publicat de: Emanuel Corduneanu

Alte articole

Accident violent, cu o mașină răsturnată după ce șoferița a pierdut controlul

Vineri dimineață, la ora 06:50, polițiștii și pompierii au fost sesizați cu privire la faptul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.