Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a declarat focar de pestă porcină africană după confirmarea infectării a trei porci dintr-o gospodărie din satul Corocăiești, comuna Verești.
Crescătorul cumpărase anterior porcii din proximitatea Pieței Verești.
Cei trei porci aveau simptome clare de boală și erau deja muribunzi. A fost necesară neutralizarea lor și îngroparea în condiții de siguranță sanitar-veterinare.
Paguba este foarte mare, având în vedere că este vorba de trei porci mari, de aproximativ 100 de kilograme fiecare.
Prejudiciul este de aproximativ 4.500 de lei,
Este al doilea caz de pestă porcină africană confirmat în județ în luna aprilie
Cumpărătorul a avut detalii despre cel care i-a vândut porcii astfel că s-a stabilit că este vorba de un crescător din Cajvana, care a venit cu proci la vânzare la Verești.
Atât vânzătorul, cât și cumpărătorul urmau să fie amendați cu 1.200 de lei fiecare, pentru comerț neautorizat cu porci
Porcii nu erau crotaliați, circulând pe piața neagră.
”Administrația Pieței Verești a fost informată cu privire la interdicția de a se mai efectua comerț cu porci in incinta pieței și în apropierea ei”, a transmis directorul DSVSA Suceava, Sorin Mihai Voloșeniuc.
Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.
Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.
Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.