Home / Actualitate / Peste 160 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii în cadrul unei ample acţiuni de prevenire şi combatere a delictelor silvice

Peste 160 de sancţiuni contravenţionale aplicate de poliţiştii în cadrul unei ample acţiuni de prevenire şi combatere a delictelor silvice

Prevenirea infracţiunilor la regimul silvic constituie o prioritate pentru poliţiştii suceveni, periodic fiind organizate acţiuni de control în teren, atât în fondul forestier, la societăţile de prelucrare dar şi pe drumurile publice, pe rutele de transport a materialului lemnos.
În ultimele zile acţiunile au fost intensificate, fiind confiscaţi peste 260 m.c. material lemnos şi aplicate peste 160 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea legislaţiei în domeniu.

Astfel, în perioada 25.01.-01.02.2018, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice – IPJ Suceava, în cooperare cu specialiștii Gărzii Forestiere Suceava şi Direcţiei Silvice Suceava, au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii tăierii, transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos. În cadrul acţiunii au fost efectuate 52 de controale la exploatări forestiere, instalații de debitat și ocoale silvice, dar şi în trafic. În urma controalelor efectuate au fost constatate 4 infracțiuni.

De asemenea, pentru neregulile şi abaterile identificate au fost aplicate 169 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 63.190 lei. Totodată, au fost confiscaţi 269,55 m.c. material lemnos în valoare de cca. 110.783 lei.

Exemplu:
Poliţiştii au efectuat un control la o societate comercială din comuna Pojorâta, administrată de un localnic de 31 de ani, pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase, ocazie cu care, s-a stabilit faptul că:

  • în perioada 01.08.2017-25.01.2018, societatea a livrat cantitatea totală de 217,01 m.c. material lemnos(182,99 m.c. cherestea de esență răşinoase şi 34,02 m.c. lemn rotund de esență răşinoase pentru construcţii), fără provenienţă legală;
  • a încălcat prevederile legislaţiei silvice în vigoare, în ceea ce priveşte înregistrarea avizelor de însoţire a materialului lemnos, verificarea acestora în aplicaţia informatizată, precum şi a modului de raportare a datelor;

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societăţii, prin aplicarea a 4 sancţiuni în cuantum de 15.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de 217,01 m.c. material lemnos, în valoare de 103.708 lei.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Publicitate

Publicitate

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Dosare penale la regimul rutier întocmite de poliţişti

La 21.05.2018, ora 19.20, un echipaj din cadrul Poliției orașului Cajvana, a oprit pentru control …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *